Байдън описа в статия за New York Times "какво ще правят и какво няма да правят САЩ в Украйна" Снимка: © Getty Images

Правителството на САЩ ще достави по-модерни ракетни системи на Украйна, пише президентът Джо Байдън в статия за New York Times, публикувана във вторник вечерта.

С тях отбраняващата се армия ще може по-точно да поразява „важни цели на бойното поле в Украйна“, като според американския държавен глава страната му „не насърчава и не позволява на Украйна да нанася удар извън нейните граници“.

Джо Байдън не предоставя информация какви точно са системите. Преди дни се появи информация, че Вашингтон обмисля доставката на произведени в САЩ системи с по-голям обсег - MLRS (ракетни системи за многократно изстрелване) и HIMARS (ракетни ракетни системи с висока мобилност). Украинското ръководство поиска тези залпови ракетни комплекси от партньорите от НАТО, за да може да се защити по-добре от нарастващия натиск от руските военни в Донбас.

САЩ няма да изпращат на Украйна ракетни системи, които могат да достигнат до Русия, каза обаче Байдън в понеделник.

Системата HIMAR, монтирана на превозно средство, може да изстрелва ракети с обсег от няколкостотин километра. Високопоставен американски служител е коментирал във вторник вечерта, че Украйна трябва да получи системата, но с боеприпаси с обсег 80 километра.

На това разстояние тя ще е недостъпна за обстрела на руската артилерия, а същевременно ще поставя пред риск кремълските батареи. HIMAR може да бъде използвана и за атаки над руските складове с провизии, което би било ценно на фона на информацията, че войските на Москва изпитват логистични проблеми.

Някои анализатори вярват, че това ново попълнение в арсенала на Киев ще промени изцяло баланса на силите в момент, в който Украйна изглежда затруднена от руския артилерийски обстрел, но високопоставен служител на американската отбрана твърди, че това по-скоро ще изравни възможностите на двете страни, съобщава The Guardian.

„Тези системи се използват от украинците за отблъскване на руските настъпления на украинска територия, но те не се използват срещу Русия“, е казал неназованият служител, цитиран от медиите.

Досега правителството във Вашингтон предупреждава, че оръжията с по-голям обсег могат да означават ескалация, ако Украйна ги използва за атакуване на цели в Русия. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всяка доставка на оръжие, която може да достигне руска територия, ще бъде „сериозна стъпка към неприемлива ескалация“.

Статията на Байдън е озаглавена "Какво ще прави и какво няма да прави Америка в Украйна". Целта на на САЩ е ясна - ние искаме да видим демократична, независима, суверенна и просперираща Украйна, която има силата да възпира и да се защитава от по-нататъшна агресия, пише президентът.

"Бързо задвижихме изпращането на значително количество оръжия и амуниции, за да могат те да се сражават и да бъдат във възможно най-силната позиция на масата на преговорите", казва още Байдън.

Доставката на по-модерните залпови ракетни комплекси е част от нов пакет за сигурност на стойност 700 милиона долара. Той включва още снаряди, радарни системи, противотанкови оръжия Javelin, хеликоптери, превозни средства и резервни части.

САЩ не искат война между НАТО и Русия, нито биха се опитали да свалят Владимир Путин от власт в Москва. „Докато Съединените щати или нашите съюзници не бъдат атакувани, ние няма да участваме пряко в този конфликт - нито чрез изпращане на американски войски в Украйна, нито чрез нападение на руски сили.“

"Ако обаче Русия не си плати за атаката на Украйна, това може да доведе до края на базирания на правила международен ред, както и да има катастрофални последици в световен мащаб."

Президентът на САЩ пише, че към момента няма признаци, че Русия възнамерява да използва ядрено оръжие в Украйна. Но „реториката на Русия, която дрънка ядрената сабя“ сама по себе си е опасна и безотговорна, казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024