Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху Снимка: © Getty Images

Президентът Джо Байдън категорично осъди искането за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху на Международния наказателен съд (МНС), като го определи като "възмутително". Американският лидер критикува съдът, че поставя терористичната организация "Хамас" на равно с министър-председателя на Израел.

В понеделник главният прокурор на МНС поиска да бъдат издадени заповеди за арест на Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант, както и на трима лидери на "Хамас" - Ехия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. Според него те са отговорни за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Газа и Израел.

В изявление в понеделник Байдън нарече усилията на съда "възмутителни".

"Нека бъда ясен - каквото и да предполага този прокурор, между Израел и "Хамас" няма равнопоставеност - никаква", каза той.

По-късно в понеделник, по време на прием в Белия дом, посветен на месеца на еврейско-американското наследство, Байдън потвърди позицията си в подкрепа на Израел.

"Ясно е, че Израел иска да направи всичко възможно, за да осигури защита на цивилното население. Нека бъда ясен: това, което се случва [в Газа], не е геноцид", заяви американският лидер.

Войната в Газа започна след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор Израел започна офанзива в ивицата Газа. Палестинските здравни власти твърдят, че израелската военна операция е отнела живота на повече от 35 хил. души предимно цивилни и е разселила над 2,3 млн. души в анклава. Тел Авив обвинява екстремистката групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.

Поисканият от прокурора арест за премиера Нетаняху е първият случай, в който Международният наказателен съд иска задържането на лидер, който е близък съюзник на САЩ.

Нито САЩ, нито Израел не са членове на МНС, който е създаден през 2002 г.. Но ако съдът официално издаде заповед за арест на Нетаняху или Галант, това решение ще затрудни изключително много пътуването на израелския лидер до някоя от 124-те държави, които са страни членки в съда, включително и до водещи съюзници на САЩ като Великобритания и Германия.

Израелският министър-председател също осъди съобщението на главния прокурор на съда в Хага и акцентира върху това, че "демократичен Израел" е сравняван с "масови убийци".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подкрепи позицията на президента Байдън, като заяви, че Вашингтон "фундаментално отхвърля" този ход.

"Това е срамно. Международният наказателен съд няма юрисдикция по този въпрос", каза той.

Според Блинкен искането за издаване на заповеди за арест би застрашило продължаващите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

Още по темата:

Снимка на палестинци от сраженията на "Хамас" срещу Израел Държава ли е Палестина? И за какво точно е конфликтът в Израел?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024