Байдън отново сгафи, обърка Зеленски с Путин Снимка: © Getty Images

Серия от гафове беляза поредния опит на президента на САЩ Джо Байдън да защити кандидатурата си за втори мандат. Най-неловките моменти от последната му реч бяха, когато представи украинския президент Володимир Зеленски като "президента Путин". Обърка и своя вицепрезидент Камала Харис със съперника си на предстоящите избори - Доналд Тръмп.

Американският лидер даде пресконференция във Вашингтон по време на срещата на върха на НАТО и беше подложен на кръстосан разпит с въпроси за физическата и психическата му годност.

Байдън направи дълги изказвания по наболели външнополитически въпроси, но допусна няколко гафа, които привлякоха вниманието и го затрудниха още от самото начало на срещата с медиите. Той представи украинския си колега Володимир Зеленски като "президента Путин" и обърка Камала Харис с Тръмп - два момента, които предизвикаха шумни възгласи в залата.

Байдън бързо поправи първата си словесна грешка по адрес на украинския лидер, но така и не забеляза втората.

Президентът за пореден път отхвърли опасенията за кампанията си, които бяха поставяни отново и отново в продължение на цял час от репортери, и каза, че се бори не за наследството си, а за да довърши работата си като държавен глава. Той пак настоя, че няма нужда от когнитивни тестове - по думите му дори да отиде при "двама или седем лекари", критиците му няма да са доволни.

81-годишният президент декларира, че ще остане в надпреварата за изборите през ноември - въпреки призивите от членове на Демократическата партия да се откаже. Малко след като приключи изказването на Байдън, конгресменът от Кънектикът Джим Хаймс, най-високопоставеният демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите, призова президента да се оттегли от кампанията:

"Трябва да предложим възможно най-силния кандидат, за да се изправим срещу заплахата, която представлява авторитаризма на Тръмп. Вече не вярвам, че това е Джо Байдън", написа Джим Хаймс в профила си в Х

Байдън обаче казва, че е уверен, че може да победи Доналд Тръмп и напълно неглежира призивите на свои съпартийници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024