Байдън подкрепи продажбата на F-16 за Турция Снимка: © Getty Images

Администрацията на президента Джо Байдън е поискала от Конгреса на САЩ да одобри продажбата на оръжия и оборудване за модернизиране на притежаваните от Турция американски изтребители F-16, съобщава Bloomberg.

По неофициални доклади, изпратени до Конгреса, предложението включва продажбата на ракети Sidewinder, ракети Amraam и софтуерни и хардуердни актуализации за изтребители F-16, които вече са в Турция. Продажбата на оръжие се очаква да надхвърли 500 млн. долара.

Говорител на Държавния департамент каза в имейл, че САЩ ценят отношенията си с Турция и продължаващата им способност да действат съвместно с други членове на НАТО остава приоритет.

Американски и турски държавни служители се застъпват за сделката с F-16, като твърдят, че тя може да помогне за възстановяването на американо-турските отбранителни отношения, разкъсани, след като Анкара избра да закупи руска система за противовъздушна отбрана през 2017 г. Тогава Турция посочи, че е била принудена да го направи, след като администрацията на Барак Обама отказа да продаде системата за противоракетна отбраната "Patriot" на съюзника си от НАТО.

След период на обтегнати отношения, срещата между президента Байдън и Ердоган в Рим през октомври отбеляза промяна в тона. Миналият месец двете администрации започнаха "стратегически механизъм" за засилване на икономическото и отбранителното сътрудничество.От своя страна, Анкара поиска от правителството на САЩ разрешение за закупуване на нови изтребители F-16, както и за модернизиране на тези, с които вече разполага.

Според неназовани източници, усилията на Турция за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна значително са допринесли за затоплянето на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара. Макар да не заема твърда позиция срещу руския президент Путин, Турция снабди Киев със ключови дронове турско производство и затвори проливите и въздушното си пространство за руски военни кораби и самолети.

Ердоган е посредничил за среща на външните министри на Русия и Украйна в Турция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024