Байдън представи ново израелско предложение за край на войната в Газа Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън призова "Хамас" да приеме ново израелско предложение за прекратяване на конфликта в Газа, като заяви, че "е време тази война да приключи".

То би трябвало да доведе до освобождаване на всички заложници и изтегляне на всички израелски войски от анклава. Предложението, състоящо се от три части, ще започне с шестседмично прекратяване на огъня, при което израелските сили ще трябва да се изтеглят от "всички населени места" в Газа.

В първия етап някои заложници, включително възрастни хора и жени, ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници, а палестинците ще могат да се върнат по домовете си. Ще има и увеличаване на хуманитарната помощ, като са предвидени 600 камиона на ден, които да доставят такава в опустошения анклав.

На този етап "Хамас" и Израел ще преговарят за постоянно прекратяване на огъня, което според Байдън ще продължи "докато Хамас спазва ангажиментите си". На втория етап ще бъде извършена размяна на всички останали заложници, включително мъже войници, а тогава израелските сили ще се изтеглят от ивицата.

Финалната трета фаза включва мащабен план за възстановяване на Газа и връщане на "последните останки" на заложниците на техните семейства.

"Хамас" заяви, че гледа "положително" на предложението. Групировката, която е обявена за терористична от ЕС и САЩ, е готова да се ангажира "конструктивно" с всяко предложение, основано на слагане на постоянен край на войната.

От кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщиха, че той е упълномощил преговорния си екип да представи сделката, "като същевременно настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели, включително връщането на всички израелски заложници и унищожаването на военния и правителствения потенциал на Хамас".

Отделно от новите предложения за преговори израелските военни съобщиха, че силите им са приключили операциите си в района на Джабалия в северната част на Газа след дни на интензивни боеве. В същото време те са навлезли още по-дълбоко в Рафах, за да се насочат към това, което според тях е последното голямо укритие на "Хамас".

В речта си от Белия дом Байдън призова израелското ръководство да се противопостави на натиска от страна на онези в Израел, които настояват войната да продължи "безкрайно" - група, която според него включва някои членове на израелската управляваща коалиция.

"Те искат да окупират Газа. Искат да продължат да воюват с години и заложниците не са приоритет за тях. Е, призовах ръководството на Израел да застане зад тази сделка, въпреки че може да има натиск", добави той.

Президентът на САЩ призна, че преговорите между първия и втория етап ще бъдат трудни.

Това не е първият подобен план, откакто започна войната в Газа - никой от кръговете на преговори обаче не успя да постигне резултат. Призивите на САЩ сега изглеждат като значителна отстъпка, целяща да върне "Хамас" обратно към преговори с условия, с които те вече са заявили, че биха се съгласили. Постоянното прекратяване на огъня е едно от основните искания на групировката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024