Байдън призова Америка да "охлади страстите" в реч срещу политическото насилие Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън направи извънредно обръщение към нацията след стрелбата срещу Доналд Тръмп, като призова сънародниците си да отхвърлят политическото насилие и да се върнат към мирното решаване на различията.

"Всички сме изправени пред изпитание, докато изборите наближават. В Америка няма място за подобен тип насилие - за каквото и да е насилие. Никога. Точка. Няма изключения. Не можем да допуснем насилието да стане нещо нормално", казва още той.

Байдън напомня още, че Америка е преживявала подобни сътресения, като споменава и нападението срещу Капитолия на 6 януари, заплахите срещу членове на администрацията и заговора за отвличане на действащ губернатор през 2021.

"Политическата риторика в държавата стана много разгорещена. Време е да я охладим. И всички носим отговорност за това", казва още президентът.

Разногласията са неизбежни в демокрацията, но политиката никога не може да се превръща в истинско бойно поле, или пази Боже, в поле за убийства, казва Байдън. Вместо това политиката трябва да е арена за мирен дебат, търсене на справедливостта и вземане на решения върху принципите на Декларацията на Независимостта и Конституцията.

"В Америка разрешаваме различията си на избори, не с куршуми. Силата да променим Америка винаги трябва да бъде в ръцете на народа, а не в ръцете на един човек, който едва не извърши убийство", казва още Байдън.

"От самото начало основателите на нашата държава са разбирали силата на страстите - затова са създали демокрация, която дава възможност на разума и баланса да надделеят над грубата сила. Това е Америка, която трябва да бъдем. Американска демокрация, в която споровете са добронамерени. Американска демокрация, в която върховенството на закона се уважава. Американска демокрация, в която благоприличието, достойнството и честната игра не са само мъгляви понятия, а жива реалност", казва американският президент в обръщението си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024