Байдън: Работим за пренасочване на природен газ към България и Полша Снимка: © Getty Images

Съединените щати работят върху пренасочването на природен газ директно към България и Полша. Това каза президентът Джо Байдън в своя реч в четвъртък, след като по-рано Русия обяви, че спира доставките към двете страни.

Байдън обяви, че ще работи заедно със своите съюзници, за да прехвърлят продажбите на природен газ директно към България и Полша, които по думите му за момента разполагат с резерв. Той каза, че САЩ ще работи със страни като Южна Корея, Япония и Катар, за да подпомогнат европейските партньори.

"Няма да позволим на Русия да избегне санкциите със сплашване или изнудване. Няма да им позволим да използват своите нефт и газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия", заяви той.

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза, че САЩ са очаквали Русия "да използва енергийните запади като оръжие" и че американската страна вече е била в контакт с лидери в Полша и България.

Схемата "газ срещу рубли", или как Путин иска да раздели ЕС на врагове и фаворити

Президентът Байдън поиска от Конгреса и нова помощ в подкрепа на Украйна в размер на 33 млрд. долара. Предложението му включва повече от 20 млрд. долара за военна помощ, 8,5 млрд. долара икономическа помощ и 3 млрд. долара хуманитарна помощ.

"Цената на тази битка не е евтина, но отстъплението от агресията ще струва по-скъпо, ако позволим това да се случи", каза Байдън.

Въпреки че по-рано САЩ обявиха финансова подкрепа за Украйна, новото предложение на президента представлява значително увеличаване на помощта. Мерките са част от общите западни усилия да се санкционира Русия заради инвазията ѝ в Украйна и да се помогне на Киев да се възстанови от войната.

В речта си Байдън обърна внимание и на опасенията относно ядрената конфронтация. В сряда руският външен министър Сергей Лавров предупреди за "сериозен" риск от ядрена война заради Украйна, който "не може да бъде подценен".

"Никой не трябва да прави празни коментари относно използването на ядрени оръжия", каза в отговор американският президент.

Байдън уточни, че САЩ не атакуват Русия. Съединените щати изключиха изпращането на свои или натовски сили в Украйна, но Вашингтон и европейските му съюзници доставят оръжия на Киев. В четвъртък говорител на руското външно министерство каза, че западната военна подкрепа за Украйна заплашва "сигурността на континента".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024