Схемата "газ срещу рубли", или как Путин иска да раздели ЕС на врагове и фаворити Снимка: © Getty Images

Спирането на руския газ за България и Полша провокира много въпроси около новата схема, с която Русия иска да получава плащанията от ЕС за енергийните си доставки.

На 31 март Владимир Путин подписа указ, с който промени съществено някои от условията, по които монополистът "Газпром" търгува с клиентите си от ЕС след санкциите.

На 21 април ЕК публикува указания, с които разрешава на европейските газови дружества да си отворят сметки в евро или долари в "Газпромбанк", както Москва настоява по новата схема, но същевременно предупреждава за няколко скрити рискове от нарушение на санкционния режим.

Какво иска Путин?

Кремъл смята държавите членки от ЕС за "неприятелски" държави заради мерките, които въведоха след руската инвазия (вкл. блокирането на руските активи от валутния им резерв, който се държи в еврооблигации). За да защити рублата, Путин поиска плащанията за газа да се правят в руска национална валута - условие, което ЕС отказа твърдо.

От края на март Путин предложи нова схема - държавите да плащат доставките на газ не по европейската сметка на "Газпром", а да ги внасят в свои нови валутни сметки в евро и долари в "Газпромбанк". "Газпромбанк", на свой ред, трябва да ги обмени в рубли и да ги прехвърли във втори сметки, открити на името на същите клиенти.

Формално страните от ЕС продължават да плащат в договорната валута, а "Газпром" - да получава своите приходи в рубли. Указът обаче съдържа условия, които поставят европейските клиенти в много несигурна позиция с риск от нарушение на санкциите или спиране на доставките на газ от руска страна.

"Компаниите от ЕС могат законно да спазват мерките за прилагане на новия указ само ако спазването на тези мерки не е в противоречие със задълженията, произтичащи от ограничителните мерки съгласно Регламенти на Съвета (ЕС) 833/2014 или 269/2014", се казва в указанията на ЕК от 21 април.

"Съществуващите санкции не забраняват ангажиментите с Газпром или Газпромбанк. Не се забранява и откриването на сметка в Газпромбанк. Такъв ангажимент или сметка обаче не трябва да води до нарушаване на други забрани", се казва още в тях.

Според Bloomberg - четирима купувачи на руски газ от ЕС вече са започнали да плащат за доставките в рубли, а десет европейски компании са си открили валутни и рублеви банкови сметки в "Газпромбанк", за да могат да превеждат парите за получените газови доставки по модела, наложен от Владимир Путин.

Последният етап от новата схема е големият проблем за ЕК, която предупреждава, че може да се възприеме като нарушение на санкциите - кога "Газпром" приема, че разплащането е осъществено?

"С постановлението се въвежда нова процедура за плащане, при която депозирането на евро или долари в сметката на доставчика вече не се счита за изпълнение на договорните задължения. Вместо плащане в евро или долари, компании от ЕС, трябва да конвертират заплащането в рубли съгласно Указа, а компаниите от ЕС се считат за изпълнили договорните си задължения само след като процесът на конвертиране от евро или долари е завършен успешно и плащането е извършено в рубли.

Този процес, който е изцяло в ръцете на руските власти, също би позволил на Русия да ангажира Руската централна банка чрез редица транзакции, свързани с управление на активите и резервите на Централната банка, което е забранено от санкциите на ЕС.

Тъй като обмяната на валутата може да отнеме неопределено време, през което време чуждестранната валута е изцяло в ръцете на руските власти, включително Централната банка, това би могло дори да се счита за заем, предоставен от компании от ЕС", се казва в указанията на ЕК.

Възможно ли е да се плаща за газ, без да се влиза в нарушение с правото на ЕС?

Да, това е възможно, казват от Европейската комисия.

Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си колеги да изпълнят техните договорни задължения по същия начин, както преди приемането на постановлението, т.е. чрез депозиране дължимата сума в евро или долари.

"Компаниите от ЕС биха могли ясно да посочат, че възнамеряват да изпълнят задълженията си по съществуващи договори и да разгледат вече договорните си задължения спрямо плащането, изпълняващо се чрез плащане в евро или долари. Би било препоръчително да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна по правилата на Указа", казва от ЕК.

Русия може да прави изключения от указа, но не е ясно как се искат и как се разрешават подобни привилегии, пише Politico.

Във всички случаи Путин си запазва възможността да разделя държавите от ЕС на "фаворити" и "неприятели" или да обяви, че част от компаниите плащат в рубли и нарушават санкциите на ЕС.

Politico цитира няколко европейски дипломати, които настояват ЕК да даде по-ясни насоки за разплащанията с Москва, за да не се стигне до разминаване със санкциите.

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023