Снимка: © Getty Images

САЩ са готови да изпозлват военна сила, за да защитят Тайван - това каза американският президент Джо Байдън по време на посещението му в Япония, част от обиколката на държавния глава в Азия.

Китай смята демократичния остров за своя територия, съгласно политиката си за „единен Китай“ и казва, че това е най-чувствителният и важен въпрос в отношенията му с Вашингтон. На въпрос дали Съединените щати биха защитили Тайван, ако бъде атакуван, Байдън отговори с„да“.

„Това е ангажиментът, който поехме. Съгласни сме с политиката на единен Китай. Подписали сме всички планирани споразумения, сключени от там. Но идеята, че може да бъде взета със сила просто не е подходяща”, коментира президентът.

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи. По-късно служител на Белия дом каза, че няма промяна в политиката спрямо Тайван, а от китайското външно министерство излязоха с позиция, че Съединените щати не трябва да защитават независимостта на Тайван.

През октомври американският президент направи подобен коментар относно защитата на Тайван. По това време говорител на Белия дом каза, че Байдън не обявява промяна в политиката на САЩ и един анализатор нарече коментара му „гаф“.

Въпреки настояването на Белия дом, че коментарите в понеделник не представляват промяна в политиката на САЩ, Грант Нюшам, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, каза, че смисълът е ясен.

Това изявление заслужава да бъде взето сериозно. Това е достатъчно ясно изявление, че САЩ няма да стоят безучастни, ако Китай атакува Тайван" каза Нюшам.

Докато Вашингтон е задължен по закон да предостави на Тайван средства за защита, той отдавна следва политика на „стратегическа неяснота“ относно това дали ще се намеси военно, за да защити Тайван в случай на китайско нападение.

Урок по война - Какви бележки си води Китай за руската инвазия в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170