Урок по война - Какви бележки си води Китай за руската инвазия в Украйна Снимка: © Getty Images

Урок по война - така Китай гледа на руската инвазия в Украйна. Никоя друга страна не обръща по-голямо внимание на това, което се случва в Украйна, от Китай.

Военни експерти от цялата страна обсъждат конфликта в тайни групи, предлагат своите възгледи за западното участие във войната и наблюдават под лупа неуспехите на Русия. Това разказват пред "Ройтерс" учени и западни дипломати, които имат връзки с китайските стратези.

Неуспехът на Русия бързо да разгроми украинските военни сили е ключова тема в Китай, наред с въпроса как една по-малка държава успява да отстои на руската армия, считана за една от най-добрите.

Това има голямо значение заради китайските претенции към Тайван. Според Пекин азиатският остров е негова територия, а контролът върху него е ключов компонент от политическото и военното мислене на режима. Тайван е признат като отделна държава от редица страни по света. През октомври президентът на Китай Си Дзинпин обаче отново заговори за "обединение на нацията", което трябва да бъде осъществено.

Китай изненадва като посредник за мир между Русия и Украйна, но остава с едно наум заради Тайван

"Много китайски експерти наблюдават тази война, сякаш си представят как ще се развие тя, ако беше между Китай и Запада", обяснява експерта по сигурността Джао Тонг от Пекин.

"Китай вероятно мисли за провеждането на много по-силна и много по-всеобхватна операция още в самото начало, за да шокира и изплаши тайванските сили и да си осигури голямо предимство", казва Джао.

Подходът на Русия в ранните етапи на войната не даде резултат и не успя да отстрани бързо украинските сили, както се планираше. Това даде възможност на международната общност да се включи чрез обмен на разузнавателна информация, военно оборудване и икономическа изолация срещу Русия.

Според експерта Колин Кох подобен подход ще създаде собствени проблеми за Народноосвободителната армия на Китай и би затруднило евентуална окупация на Тайван, която разполага с по-големи ракетни възможности от Украйна.

Китайските военни стратези също се тревожат за това как Русия се бори с непряката западна военна помощ - фактор, с който Китай също би се сблъскал при сценарий с Тайван, коментират двама учени.

Информационната война също е на дневен ред за разговорите в Пекин. Експерти спорят за необходимостта страната да се конкурира по-добре в това отношение, като междувременно наблюдават как неверните твърдения усложняват позицията както на Русия, така и на Украйна на бойното поле.

"Има много дискусии за това, че Китай трябва да обърне голямо внимание на тази информационна област" казва Джао.

Анализаторите спорят и около това как Пекин би се представил на бойното поле. Страната не е имала голям военен конфликт от 1979 г., когато нахлува в Северен Виетнам. Не е ясно как съвременните китайски войски ще се представят на фронта при евентуално избухване на сражения.

Китай, подобно на Русия, амбициозно реформира своята армия в съветски стил. Експерти казват, че лидерът Си Дзинпин ще анализира внимателно слабостите, открити от руската инвазия в Украйна, тъй като те биха могли да се отнасят и за неговата собствена Народноосвободителна армия и негови бъдещи намерения за контрол върху самоуправляващия се остров Тайван.

През последните години Китай вложи огромни суми в ново оборудване, започна по-мащабни учения със сценарии за "сила срещу сила" и се опита да реформира своята бойна доктрина, като изучава американските операции в Ирак, Афганистан и Косово. Китайските и руските армии започнаха да провеждат и по-интензивни съвместни учения, включително комбинирани въоръжени операции.

Подобно на Путин, китайският лидер Си също не вярва, че при евентуална инвазия в Тайван страната ще опита да се съпротивлява. Междувременно изцяло контролираните от държавата китайски медии публикуват въображаеми разкази как Тайван никога не би тръгнал доброволно в битка срещу "техните китайски събратя", както пресата твърди.

Дългогодишната политика на САЩ в региона е да предоставя политическа и военна подкрепа за Тайван, без обаче да поемат изрични ангажименти, че биха защитавали островната държава от китайско нападение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023