Байдън иска край на драмата около номинацията му с писмо до Конгреса Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "не е сляп" за опасенията относно възрастта си, но смята, че е "време да се сложи край" на спекулациите относно бъдещето му в президентската надпревара.

В писмо до демократите в Конгреса държавният глава отхвърля твърденията, че е твърде стар и неефективен, за да е кандидат на Демократическата партия, и заяви, че остава "твърдо ангажиран" с кампанията за преизбирането си.

"Искам да знаете, че въпреки всички спекулации в медиите и на други места, аз съм твърдо решен да остана в тази надпревара, да я проведа докрай и да победя Доналд Тръмп", пише Байдън.

Президентът завършва писмото си с думите: "Въпросът за това как да продължим напред се обсъжда вече повече от седмица. И е време той да приключи".

Приблизително по същото време, когато писмото беше публикувано, Байдън се включи за телефонно интервю по новинарския канал MSNBC. Там той отправи критики към "елитите в партията", които по думите му стоят зад призивите да се откаже. Той не конкретизира за кого точно говори.

"Ако някой от тези хора смята, че не трябва да се кандидатирам, да се кандидатира срещу мен. Заповядайте. Обявете се за кандидат-президент. Предизвикайте ме на следващото партийно събрание!", призова ги Байдън.

Президентът беше категоричен, че повече няма да обяснява "какво трябва или не трябва" да прави: "Аз се кандидатирам", допълни той.

Опасенията за компетентността на Байдън го съпътстват през целия му мандат заради напредната му възраст. Байдън е най-старият президент на САЩ - когато встъпи в длъжност през 2021 г. той беше на 78 години.

В края на миналия месец обаче тревогата нарастна след публичния му провал на телевизионен дебат срещу основния му съперник за поста - Доналд Тръмп. Лошото му представяне доведе до призиви на демократи от Камарата на представителите той да се оттегли от изборите.

В петък Байдън даде специално 22-минутно интервю за американската телевизия ABC, на което за пореден път се опита да разсее притесненията около кандидатурата му - но без особен успех.

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024