Байдън успокоява Зеленски за суверенитета на Украйна, докато Путин разговаря с Ердоган Снимка: © Getty Images

САЩ и съюзниците им ще отговорят "решително", ако Русия започне нахлуване в Украйна. Това е заявил американският президент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен глава Володимир Зеленски, съобщиха от Белия дом.

Разговорът между двамата лидери идва два дни след като Байдън проведе втора дискусия в рамките на месец с руския президент Владимир Путин. Темата е напрежението между Киев и Москва, тъй като по границата между Украйна и Русия са разположени около 100 хиляди руски войници.

Байдън заплашил Путин с драстични санкции заради Украйна

В Twitter Зеленски написа, че това е бил първият му разговор с чуждестранен лидер през новата година и това показва специалните отношения с Вашингтон. "Оценяваме непоколебимата подкрепа за Украйна", написа той и допълни, че е обсъдил с американския държавен глава още опазването на мира в Европа.

Байдън е изразил подкрепата на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Двамата със Зеленски са обсъдили също предстоящата серия от дипломатически срещи в търсене на разрешаване на кризата. Предстои представители на САЩ и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, а след това ще има заседание на Съвета Русия-НАТО (12 януари), както и среща на руски представители с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (13 януари).

По-рано американският държавен глава заяви, че е обяснил на Путин, че е важно Москва да предприеме стъпки за деескалация на напрежението преди срещите. Байдън е предупредил руския си колега с "драстични санкции".

В същото време руският президент е обявил, че налагането на санкции към страната му може да доведе до категоричен разрив в отношенията между Русия и Запада.

Москва обяснява присъствието на войските си край украинската граница като защита срещу разширяването на НАТО, въпреки че на Украйна не е предлагано членство в Алианса.

Междувременно Путин е провел разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Темите са били ситуацията в Кавказ, Сирия и Либия, както и важни международни събития.

Анкара критикуваше анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна. През 2019 г. страната попадна в центъра на международен скандал, след като закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Това предизвика американски санкции срещу отбранителната ѝ промишленост и предупреждения от Вашингтон за по-нататъшни рестриктивни действия, ако закупи още руско военно оборудване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024