Байдън заплашил  Путин с драстични санкции заради Украйна Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън е предупредил Владимир Путин да прекрати ескалацията на напрежение по границата с Украйна заради риска от драстични икономически санкции, които могат да бъдат наложени върху Русия.

Телефонният разговор между двамата, който беше предложен от Путин, е продължил близо един час, като е положил основите за предстоящите двустранни преговори.

Байдън е поставил два възможни варианта за изход от военното напрежение около Украйна - дипломатически подход или наказателни мерки срещу заплахата от страна на Русия, включително финансови санкции и засилване на военните сили на НАТО по източния фланг.

Путин е определил като "сериозна грешка" евентуално налагане на санкции срещу Москва, като е предупредил, че това "фактически заплашва с пълен разрив руско-американските отношения".

Все пак той е заявил готовност за "съдържателен диалог" по време на преговорите Русия-САЩ, НАТО-Русия и Русия - ОССЕ в началото на януари 2022.

"Президентите се договориха да държат под личен контрол хода на дискусиите и особено в двустранния формат, целейки по-бързо постигане на конкретни резултати", се казва в съобщението на Кремъл по повод телефонния разговор.

От Белия дом все пак посочват позицията на Джо Байдън, че "смисленият напредък в тези формати на диалог може да се постигне само в среда на деескалация, а не ескалация".

Очаква се делегациите за преговорите между САЩ и Русия да бъдат водени от зам.-държавния секретар Уенди Шърман и зам.-външния министър Сергей Рябков.

На разговорите в Женева ще присъстват и представители на Пентагона и Съвета за национална сигурност на САЩ. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял както с президента на Украйна Володимир Зеленски, така и с колегите си от Великобритания, Франция и Германия за координиране на позицията спрямо Русия.

Единственият сигнал за евентуално намаляване на напрежението беше решението за изтегляне на 10 000 руски войници от границата с Украйна - мобилизацията на армията обаче е в пъти по-мащабна, което доведе и до съмнения от страна на Вашингтон в реалните намерения на Путин.


Русия забрани най-старата си правозащитна организация "Мемориал", основана от Андрей Сахаров

Световната икономика в една карта: САЩ, Китай и всички останали

Навални vs. Абрамович: Защо държава от НАТО даде паспорт на олигарха на Путин?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024