Байдън заплаши Путин с персонални санкции Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще обмисли налагането на икономически санкции, включително лично срещу Владимир Путин, ако Русия предприеме инвазия в Украйна.

Белият дом предупреди, че рискът от руска инвазия остава и е възможен "всеки момент". Байдън добави, че това ще доведе до „огромни последици".

Според високопоставен американски служител, цитиран от AFP, икономическите санкции срещу Москва ще надхвърлят мерките, приложени през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим и го анексира.

Новите мерки ще включват ограничения върху износа на високотехнологично американско оборудване, което според служителя ще засегне амбициите на Путин за индустриализация на икономиката.

Байдън подчерта, че се чувства задължен да засили присъствието на НАТО в Източна Европа. Ден по-рано стана ясно, че 8500 американски войници са в бойна готовност, докато Алиансът укрепва източния фланг в отговор на струпването на над 100 хиляди руски военни по границата с Украйна.

„Трябва ясно да покажем, че няма причина за никого, за нито един член на НАТО, да се притеснява дали НАТО ще дойде на помощ в негова защита“, каза американският държавен глава.

Той заяви, че няма планове за изпращане на американски войници в самата Украйна, а в граничещи с Русия членки на Алианса.

Министерският съвет на България днес ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна. Министърът на отбраната Стефан Янев ще предложи мерки за укрепване системата на сигурност, боеспособността на армията ни и техническото ѝ обезпечаване.

Рисковете пред страната ни заради напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна бяха тема на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера Кирил Петков. След него стана ясно, че ръководителите на службите за сигурност са представили анализ на геополитическата ситуация и евентуални мерки, обсъждани в НАТО, за укрепване източния фланг на Алианса.

Всички решения на правителството ще бъдат съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативните икономически ефекти, е уверил премиерът Кирил Петков. Той вече коментира, че България настоява за намаляване на напрежението.


Има ли България министър на външните работи



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024