Бедствено положение - общини в Благоевград и Смолян призовават за държавна помощ Снимка: © Pixabay

Бедственото положение в редица общини от областите Благоевград, Пловдив и Смолян остава и в понеделник. Проливните дъждове през уикенда нанесоха множество щети - наводнени къщи, прекъснато електрозахранване, свлачища и блокирани пътища.

Четири общини в Благоевградска област обявиха бедствено положение. След Благоевград, Симитли и Гърмен, кметът на Петрич Димитър Бръчков също издаде заповед, важаща за следващите 5 дни.

От общината съобщиха, че са повредени сгради, оранжерии, земеделски площи, има и много свлачища. В Петрич предупредиха за опасност от безводие и режим на питейната вода.

Река Места доведе до скъсване на главния водопровод, който захранва с питейна вода повече от половината населени места в община Гърмен. Кметът Феим Иса поиска спешна помощ от държавата, след като притокът на Места р. Тувча излезе от коритото си. „Може да се наложи отново да затваряме училища и детски градини“, каза Иса пред БНТ.

Река Канина е разрушила мостове, повредила е трафопостове и е наводнила хотели и къщи в курортното село Огняново.

Река Струма също излезе от коритото си и заля хиляди декари земеделски земи. Високите води в района на село Крушица били в опасна близост до транзитния газопровод за Гърция, каза кметът на общината Емил Илиев.

Дъждовете нанесоха щети още в Смолян, Рудозем, Неделино, Борино и Девин. Общините в Неделино и Девин също търсят държавна помощ за справяне с бедствието.

Вижте тук кои пътища са затворени и каква е пътната обстановка.


Отново затварят пътя София - Самоков заради опасни скалиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024