Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще преведе на дъщерното си дружество „Булгаргаз“ 131 млн. лв. – дължимата сума от страна на „Топлофикация София“. БЕХ предлага също така да придобие дружеството или дял от него за сметка на дълговете му към холдинга, които са близо 720 млн. лв.

Това обявиха зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и директорът на енергийния холдинг Валентин Николов на спешна пресконференция. Те заявиха, че дългът към „Булгаргаз“ ще се погаси от БЕХ, за да може да се гарантират доставките на газ за цялата страна през ноември и да се обезпечи отоплението на столичани.

Днес изтича последният срок, в който "Топлофикация София" трябва да издължи просрочените дългове към „Булгаргаз“. При неизпълнение доставките за „Топлофикация“ ще бъдат спрени.

Брифингът на Министерството на енергетиката и БЕХ дойде, след като председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ заяви, че държавата дискриминирала „Топлофикация“, защото правителството не предоставило финансова помощ, както за частните заводи.

Според енергийния холдинг общината е показала, че няма визия за развитие на дружеството и не се грижи за него достатъчно добре. „Като СОС са толкова загрижени, да бяха отпуснали заем на дружеството си“, каза Валентин Николов, бивш председател на енергийната комисия в НС от ГЕРБ.

Според шефа на БЕХ холдингът не може до безкрай да изкупува дълговете на столичната топлофикация, тъй като по този начин дружеството може да изпадне в несъстоятелност.

"Говоря за инвестиции в "Топлофикация", така че тя да може да си изпълнява ангажиментите, които е поела, или другият вариант е смяна собствеността на "Топлофикация София". Това трябва да бъде решение, взето на политическо ниво. Трябва да бъде взето като политическо решение от Министерски съвет, респективно кмет и СОС", каза Николов.

„Топлофикация София“ иска държавата да плати компенсации заради разликата във фактурираната от „Булгаргаз“ висока цена на синьото гориво за общинското дружество и много по-ниската стойност на газа, призната в цените, на които топлофикацията продава на своите клиенти.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление

Служебният проектобюджет 2022 изненада неприятно партиите в 47 НС

ДБ обвини финансовия министър Валери Белчев, че залага разходи, които не са одобрени от бъдещия кабинет