Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще преведе на дъщерното си дружество „Булгаргаз“ 131 млн. лв. – дължимата сума от страна на „Топлофикация София“. БЕХ предлага също така да придобие дружеството или дял от него за сметка на дълговете му към холдинга, които са близо 720 млн. лв.

Това обявиха зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов и директорът на енергийния холдинг Валентин Николов на спешна пресконференция. Те заявиха, че дългът към „Булгаргаз“ ще се погаси от БЕХ, за да може да се гарантират доставките на газ за цялата страна през ноември и да се обезпечи отоплението на столичани.

Днес изтича последният срок, в който "Топлофикация София" трябва да издължи просрочените дългове към „Булгаргаз“. При неизпълнение доставките за „Топлофикация“ ще бъдат спрени.

Брифингът на Министерството на енергетиката и БЕХ дойде, след като председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ заяви, че държавата дискриминирала „Топлофикация“, защото правителството не предоставило финансова помощ, както за частните заводи.

Според енергийния холдинг общината е показала, че няма визия за развитие на дружеството и не се грижи за него достатъчно добре. „Като СОС са толкова загрижени, да бяха отпуснали заем на дружеството си“, каза Валентин Николов, бивш председател на енергийната комисия в НС от ГЕРБ.

Според шефа на БЕХ холдингът не може до безкрай да изкупува дълговете на столичната топлофикация, тъй като по този начин дружеството може да изпадне в несъстоятелност.

"Говоря за инвестиции в "Топлофикация", така че тя да може да си изпълнява ангажиментите, които е поела, или другият вариант е смяна собствеността на "Топлофикация София". Това трябва да бъде решение, взето на политическо ниво. Трябва да бъде взето като политическо решение от Министерски съвет, респективно кмет и СОС", каза Николов.

„Топлофикация София“ иска държавата да плати компенсации заради разликата във фактурираната от „Булгаргаз“ висока цена на синьото гориво за общинското дружество и много по-ниската стойност на газа, призната в цените, на които топлофикацията продава на своите клиенти.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ