Снимка: © Getty Images

Външният министър на Беларус – Владимир Макей, обвини "западните страни" в опит за посяване на „хаос и анархия“ в бившата Съветска република, която е раздирана от протести след обявената от Александър Лукашенко победа на президентските избори.

„Виждаме опити за дестабилизиране на ситуацията в страната“, каза той във видео пред Общото събрание на ООН. „Намесата в нашите вътрешни работи, санкциите и други ограничения срещу Беларус ще имат обратния ефект и ще бъдат вредни за абсолютно всички“, каза Макей, цитиран от tut.by.

Той добави още, че на президентските избори на 9 август „хората са направили своя избор“. „Те избраха стабилност и просперитет. Избраха мира, устойчивото развитие. Вместо обаче тези избори да бъдат уважени, виждаме опити да се разклати ситуацията в нашата страна“, каза Макей.

До момента повече от 12 000 души са били арестувани от белоруските власти при протестите. Само вчера са задържани още над 90. САЩ, Великобритания и Канада се очаква скоро да наложат санкции над определени лица от Беларус заради фалшификация на резултатите от изборите, в които Лукашенко спечели над 80% подкрепа, и заради полицейското насилие над демонстранти, съобщи Reuters.

„Няколко западни държави изказаха цинични мнения, притеснявайки се за суверенитета и благосъстоянието на Беларус“, каза още Макей пред ООН. „Всъщност, това не е нищо друго освен опит да се внесе хаос и анархия в нашата държава“.

Коментарите му идват заедно с тези на френския президент Еманюел Макрон пред „Journal du Dimanche“, в които той настоя, че е време Лукашенко да се оттегли. „Ясно е, че трябва да си тръгне“, сподели Макрон в неделя – само дни след като ЕС отказа да признае „последния диктатор в Европа“ за легитимен президент.

„Това е криза на властта. Авторитарната сила не може да осъзнае логиката на демокрацията“, каза още френският президент. Той е „впечатлен“ от куража на протестиращите в страната, които искат нови избори. „Знаят рисковете, които предприемат, недоволствайки всеки уикенд, и все пак работят по въпроса да съживят демокрацията, която е потисната от толкова дълго време в тази страна. Уважаваме особено жените, които правят марш всяка събота“.

В събота сайтовете на телевизиите „Беларус 1“ и „ОНТ“ бяха хакнати и по тях тръгнаха кадри на полицейско насилие от протестите, съобщи tut.by. Тази акция е дело на групата „Кибер партизани“, която написа в канала Telegram: „Ако държавната медийна компания не покаже истината на хората, ние ще го направим“.

В същото време са били задържани журналисти, отразяващи протестите. Арестувани били и музиканти, които изпълнили популярна песен от съветско време, превърнала се в химн на протестното движение, съобщи правозащитният център „Вясна“.

Наскоро Александър Лукашенко предизвика още по-голямо напрежение, след като встъпи в длъжност за шести пореден мандат на тайна церемония в Минск, в която положи ръка върху Конституцията и даде клетва да "защитава" гражданите.

Брюксел преразглежда отношенията между ЕС и Беларус в тази връзка. Министрите на страните членки стигнаха до принципно съгласие преди месец да наложат санкции на страната, но Кипър засега ги блокира, докато блокът не се съгласи на подобни мерки и срещу Турция заради нейните газови операции в Източното Средиземноморие. Литва, Латвия и Естония обаче продължават да налагат все повече санкции на Беларус. Лукашенко има пълната подкрепа на Москва и Владимир Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"