Беларус осъди на 12 г. затвор олимпийска шампионка

Съд в Минск осъди задочно на дванадесет години затвор белоруската бивша плувкиня и критик на ражима на Лукашенко Александра Херасименя. 36-годишната спортистка беше призната за виновен по няколко обвинения, включително „призиви за санкции“ и други действия „с цел да навреди на националната сигурност“.

Херасименя, която спечели два сребърни и един бронзов медал от олимпийските игри и прекрати спортната си кариера през 2019 г., живее в изгнание от есента на 2020 г. и не присъства на съдебното заседание.

За да се спаси от политическо преследване в родината си Беларус, плувкинята първо избяга в Украйна. След началото на войната на Владимир Путин обаче Александра и семейство и трябваше да бягат втори път.

Тя е съосновател на Беларуската фондация за спортна солидарност (BSSF), която беше част и от масовите протести срещу противоречивото преизбиране на президента Александър Лукашенко през 2020 г.

Присъда получи и Александър Опейкин, който е другият съосновател на сдружението.

Фондацията предоставя финансова и правна помощ на спортисти, които са били преследвани от властите заради политическите си възгледи.

Тя проведе и кампания за бойкот на спортните събития в Беларус, по-специално Световното първенство по хокей на лед, и призова Международния олимпийски комитет (МОК) за позиция.

В Беларус фондацията беше класифицирана като екстремистка.

През април 2021 г. Херасименя продаде на търг златен медал, спечелен от Световното първенство през 2012 г., за 13 500 евро, за да подкрепи фондацията с приходите.

Според Генералната прокуратура поради действията на обвиняемите някои спортни събития са били отменени, а на националната сигурност на Беларус е била нанесена вреда.

Опейкин получи присъда за затвор под „строг режим“, докато за Херасименя е „лек режим“.

Съдът в Минск осъди Опейкин и Херасименя и на глоба от 853 000 беларуски рубли (600 000 лв). Също така ще бъдат конфискувани средствата по банковите им сметки, автомобили, апартаменти и битова техника.

Обвиняемите обаче не са в родината си, така че присъдите са задочни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024