Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст Снимка: © X/Twitter

Съдът в Беларус осъди на смърт германски медик, след като го призна за виновен по обвинения, свързани с тероризъм и наемническа дейност.

"30-годишният Рико Кригер е осъден за шест престъпления на закрит съдебен процес през юни", се казва в изявление на "Вясна" - една от водещите неправителствени организации в Беларус. Групата допълва още, че сега той е изправен пред екзекуция чрез разстрел.

Засега обаче остава неясно защо се е стигнало до повдигане на тези обвинения срещу медика, тъй като държавната информационна агенция "Белта" не споменава никакви допълнителни подробности в своя материал.

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание - дори при случаи на "държавна измяна".

От "Вясна" разясняват, че предполагаемите престъпления на Кригер включват наемничество, шпионаж, тероризъм, създаване на екстремистка група, незаконни операции с огнестрелни оръжия и експлозиви.

По думите на активистите за първи път в Беларус някой е съден за наемническа дейност.

Кригер, който е работил като медик за германския Червен кръст, е задържан през ноември 2023 г.

Профилът му в LinkedIn показва, че преди това е работил като служител по сигурността в посолството на САЩ в Берлин, а след това се е насочил към сферата на здравеопазването. По-късно е специализирал спешна медицина и е работил като мед. сестра.

Активистите предполагат, че обвиненията срещу Кригер може да произтичат от предполагаемото му участие в "Кастус Калиновский" - група беларуски граждани, които доброволно воюват в Украйна на страната на Киев. Беларуските опозиционни медии смятат, че германецът може да е имал отношение към "Западния"Ъ батальон на този полк.

Тази информация обаче не може да бъде независимо проверена.

Полкът е кръстен на белоруско-полския писател, журналист и адвокат, който е екзекутиран през 1864 г. за това, че е ръководил бунт срещу Русия.

В кратко изявление германското външно министерство потвърди, че един от неговите граждани е осъден на смърт в Минск, но не назова директно името на Кригер.

"Министерството на външните работи и посолството в Минск оказват консулска подкрепа на въпросното лице и работят интензивно с беларуските власти в негова полза", заявиха от ведомството и добавиха, че Германия смята смъртното наказание за "жестока и нехуманна форма на наказание".

"Ние работим в световен мащаб за премахването му", се казва още в изявлението им.

Александър Лукашенко е начело на Беларус от 1994 г. От години той е най-близкият съюзник на руския президент Владимир Путин и като такъв защитава неговата агресивна война в Украйна. Беларуският президент е обвиняван и в участие в незаконно депортиране на деца от окупираните от Русия градове в Украйна.


Беларуският лидер Александър Лукашенко Лукашенко си даде доживотен имунитет срещу съдебно преследване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024