Полицията в Украйна разследва обстоятелствата около смъртта на Виталий Шишов - ръководител на правозащитната организация "Беларуски дом в Украйна", която оказва помощ на граждани от Беларус, избягали от страната в търсене на политическо убежище. 

Шишов е намерен мъртъв рано сутринта на 3 август в парк в Киев, недалеч от дома му. Властите в Украйна работят по версията за предумишлено убийство, като проверяват дали покушението срещу младия мъж не е "маскирано" като самоубийство. 

Украинските служби призовават всички близки на загиналия беларуски гражданин да предоставят информация за дейноста му, емоционалното му състояние и евентуалните заплахи срещу него през последните седмици. 

Първите сигнали за тревога около Шишов са подадени още в понеделник от сътрудниците му в "Беларуски дом в Украйна". В съобщение в "Телеграм" те казват, че директорът на организацията е излязъл от вкъщи, вероятно за да спортува, и повече не се е прибрал. Колегите му са опитали да се свържат с него по телефона, като няколко пъти абонатът е затварял веднага след позвъняването. След това връзката с него е изгубена изцяло. 

Виталий Шишов живее в Украйна от есента на 2020 г., като емигрира след участието си в протестите срещу Лукашенко. 

Неговите близки твърдят, че той е бил следен дори при пристигането си в Киев, за което са подали сигнал в полицията. Многократно са получавани и предупреждения "както от местни източници, така и от наши хора в Беларус", че Шишов може да стане жертва на "провокация" от страна на службите в Минск. 

На 2 юли президентът на Беларус Александър Лукашенко издаде заповед за пълно затваряне на границата с Украйна, твърдейки, че от съседната страна се внасяли "тонове оръжия". 

Тази информация беше опровергана от украинските власти, които твърдят, че не се занимават с вмешателство във вътрешните работи на Беларус, посочва РБК. 

Външното министерство на Украйна излезе с позиция, в която определят превръщането на Киев във външен враг като "част от политиката за дезинформация, репресия и сплашване на беларуското население". 


"Заповеди отгоре, прибираш се" - състезателка от Беларус потърси убежище в Токио

Беларус изненадващо пусна Роман Протасевич под домашен арест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве

ДАНС и МВР влязоха на проверка в КЕВР и иззеха документи

Акцията е започнала сутринта в четвъртък