Снимка: © Getty Images

"Треньорът дойде при мен и ми каза, че е имал заповеди отгоре да ме премахне от отбора. В 17:00 дойдоха в стаята ми, наредиха ми да си събера багажа и ме закараха на летището."

За повечето състезатели олимпийските игри са сред най-ценните моменти в живота. За Кристина Тимановская от Беларус тези в Токио са се превърнали в кошмар. Непоследствено след като е изразила недоволство от треньорския щаб на националния отбор, лекоатлетката е била отстранена от всички надпревари, а следващата крачка е била да бъде отпратена обратно в родината си против своята воля. Там, опасява се тя, я очаква затвор.

Бързото мислене обаче я спасява - тя се свързва с "Ройтерс" през Telegram и на летището получава закрила от полицията. 

В понеделник в официално изявление говорител на Международния олимпийски комитет заяви, че тя е в безопасност и ще прекара вечерта в хотел на летище "Ханеда". 

Полша и Чехия са първите, които публично ѝ предложиха подкрепа. Все още не е ясно накъде ще се насочи спринтьорката, като днес от ИОК ще я изслушат и ще се съобразят с решението ѝ. 

Тимановская трябваше да се състезава в сериите в бягането на 200 метра в понеделник, преди да настъпи въпросната ситуация.

Беларуският олимпийски комитет излезе с изявление, че решението Тимановская да бъде оттеглена от игрите е било на базата на препоръките на докторите, които са открили притеснителни признаци относно "психическото ѝ състояние".

Треньорът на атлетите на страната, Юри Моисевич, добави, че за него е било видно, че има проблем - "Отделяше се от другите или не искаше да говори." 

Международният олимпийски комитет е поискал пълен доклад от беларуските си колеги. 

От външното министерство на Полша използваха Twitter, за да съобщят, че на лекоатлетката е била предложена хуманитарна виза и възможността да продължи спортната си кариера там."

Чешкият външен министър Якуб Кулханек пък определи ситуацията като "скандална" и също написа в социалните мрежи, че страната му е готова да помогне:

"Предлагаме ѝ виза, за да навлезе на наша територия и да можем да ѝ осигурим международна защита. Посолството ни в Токио също е готово да помогне."

През март Международният олимпийски комитет отказа да признае избора на сина на Александър Лукашнко, Виктор, като глава на националния олимпийски комитет на Беларус. И двамата получиха забрана за посещение на Олимпиадата.

 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина