"Заповеди отгоре, прибираш се" - състезателка от Беларус потърси убежище в Токио Снимка: © Getty Images

"Треньорът дойде при мен и ми каза, че е имал заповеди отгоре да ме премахне от отбора. В 17:00 дойдоха в стаята ми, наредиха ми да си събера багажа и ме закараха на летището."

За повечето състезатели олимпийските игри са сред най-ценните моменти в живота. За Кристина Тимановская от Беларус тези в Токио са се превърнали в кошмар. Непоследствено след като е изразила недоволство от треньорския щаб на националния отбор, лекоатлетката е била отстранена от всички надпревари, а следващата крачка е била да бъде отпратена обратно в родината си против своята воля. Там, опасява се тя, я очаква затвор.

Бързото мислене обаче я спасява - тя се свързва с "Ройтерс" през Telegram и на летището получава закрила от полицията.

В понеделник в официално изявление говорител на Международния олимпийски комитет заяви, че тя е в безопасност и ще прекара вечерта в хотел на летище "Ханеда".

Полша и Чехия са първите, които публично ѝ предложиха подкрепа. Все още не е ясно накъде ще се насочи спринтьорката, като днес от ИОК ще я изслушат и ще се съобразят с решението ѝ.

Тимановская трябваше да се състезава в сериите в бягането на 200 метра в понеделник, преди да настъпи въпросната ситуация.

Беларуският олимпийски комитет излезе с изявление, че решението Тимановская да бъде оттеглена от игрите е било на базата на препоръките на докторите, които са открили притеснителни признаци относно "психическото ѝ състояние".

Треньорът на атлетите на страната, Юри Моисевич, добави, че за него е било видно, че има проблем - "Отделяше се от другите или не искаше да говори."

Международният олимпийски комитет е поискал пълен доклад от беларуските си колеги.

От външното министерство на Полша използваха Twitter, за да съобщят, че на лекоатлетката е била предложена хуманитарна виза и възможността да продължи спортната си кариера там."

Чешкият външен министър Якуб Кулханек пък определи ситуацията като "скандална" и също написа в социалните мрежи, че страната му е готова да помогне:

"Предлагаме ѝ виза, за да навлезе на наша територия и да можем да ѝ осигурим международна защита. Посолството ни в Токио също е готово да помогне."

През март Международният олимпийски комитет отказа да признае избора на сина на Александър Лукашнко, Виктор, като глава на националния олимпийски комитет на Беларус. И двамата получиха забрана за посещение на Олимпиадата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024