"Заповеди отгоре, прибираш се" - състезателка от Беларус потърси убежище в Токио Снимка: © Getty Images

"Треньорът дойде при мен и ми каза, че е имал заповеди отгоре да ме премахне от отбора. В 17:00 дойдоха в стаята ми, наредиха ми да си събера багажа и ме закараха на летището."

За повечето състезатели олимпийските игри са сред най-ценните моменти в живота. За Кристина Тимановская от Беларус тези в Токио са се превърнали в кошмар. Непоследствено след като е изразила недоволство от треньорския щаб на националния отбор, лекоатлетката е била отстранена от всички надпревари, а следващата крачка е била да бъде отпратена обратно в родината си против своята воля. Там, опасява се тя, я очаква затвор.

Бързото мислене обаче я спасява - тя се свързва с "Ройтерс" през Telegram и на летището получава закрила от полицията.

В понеделник в официално изявление говорител на Международния олимпийски комитет заяви, че тя е в безопасност и ще прекара вечерта в хотел на летище "Ханеда".

Полша и Чехия са първите, които публично ѝ предложиха подкрепа. Все още не е ясно накъде ще се насочи спринтьорката, като днес от ИОК ще я изслушат и ще се съобразят с решението ѝ.

Тимановская трябваше да се състезава в сериите в бягането на 200 метра в понеделник, преди да настъпи въпросната ситуация.

Беларуският олимпийски комитет излезе с изявление, че решението Тимановская да бъде оттеглена от игрите е било на базата на препоръките на докторите, които са открили притеснителни признаци относно "психическото ѝ състояние".

Треньорът на атлетите на страната, Юри Моисевич, добави, че за него е било видно, че има проблем - "Отделяше се от другите или не искаше да говори."

Международният олимпийски комитет е поискал пълен доклад от беларуските си колеги.

От външното министерство на Полша използваха Twitter, за да съобщят, че на лекоатлетката е била предложена хуманитарна виза и възможността да продължи спортната си кариера там."

Чешкият външен министър Якуб Кулханек пък определи ситуацията като "скандална" и също написа в социалните мрежи, че страната му е готова да помогне:

"Предлагаме ѝ виза, за да навлезе на наша територия и да можем да ѝ осигурим международна защита. Посолството ни в Токио също е готово да помогне."

През март Международният олимпийски комитет отказа да признае избора на сина на Александър Лукашнко, Виктор, като глава на националния олимпийски комитет на Беларус. И двамата получиха забрана за посещение на Олимпиадата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024