Бербатов иска приемане на 8 важни точки за конгреса, за да не се стигне до "пародията от 2018 г." Снимка: © bTV

Димитър Бербатов настоява Изпълнителният комитет на БФС да гласува в сряда няколко важни точки за провеждането на предстоящия конгрес, които да гарантират, че няма да се стигне до „пародията“ от 2018 г.

На 12 октомври предстои избор на президент на съюза, на които бившият нападател ще се бори с настоящия шеф на БФС Борислав Михайлов и с още четирима кандидати - Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.

Бербатов настоява за явно гласуване в открити урни пред делегати, гласуване за кворум при спазване тайната на вота, гласуване с интегрална бюлетина, делегатите да не дават пълномощно на трети лица.

„Не да се гласува в някоя стаичка в ъгъла - както преди. Много е важно да става с интегрална бюлетина. Имаш шестте имена – зачеркваш и пускаш. На миналия конгрес са били три бюлетини, зачеркваш, пускаш, а другите две ги връщаш, за да покажеш, че си гласувал както трябва“, каза Бербатов в интервю за bTV.

Той иска още всички кандидати да бъдат допуснати до залата. „На миналия конгрес Любослав Пенев беше унижен, те не го допуснаха. То е смешно и трагично, ние се борим точно срещу това. Ако това се повтори, всичко ще бъде пак корумпирано и дирижирано“, заяви бившият нападател.

„Искаме излъчване на конгреса на живо. На журналистите преди им са се пуснали първите 15 минути от конгреса после директно им показват победителя. Пародия на пародиите. Трябва да има прозрачност, надпреварата трябва да е колегиална и в никакъв случай да не е мръсна“, каза топ реализаторът в историята на националния отбор.

Той и екипът му настояват на конгреса да присъстват независими наблюдатели от УЕФА и ФИФА. „Аз поддържам контакт с УЕФА, лично съм информирал ръководни органи, помолил съм хора да присъстват. БФС също трябва да го изискат. На миналия конгрес бившият президент на съюза на Германия беше тук, след това бе обвинен в корупция и напусна поста. Той беше пиян по време на конгреса. Можете да навържете всичко“, каза Бербатов, който иска още свободен достъп на медиите.

„В сряда има изпълком на БФС и те трябва да гласуват по тези предложения. Ако са взели същите решения като на миналия конгрес, да знаете, че конгресът ще бъде нагласен“, каза още бившият нападател на „Манчестър Юнайтед“.

Той атакува БФС, че все още не са обявили делегатите на всички 531 клуба, които ще гласуват за президент, а е трябвало да го сторят още в петък. „Ще бъде най-добър вариант 531 отбора да бъдат представени. Защо няма още имена? Задавам този въпрос към БФС“.

Той обясни, че още има клубове-фантоми, които нямат активна дейност, но имат право да гласуват на конгрес. „Някои клубове се създават умишлено с тази цел. Ще опитаме да не допускаме такива клубове да участват на този конгрес. В момента обаче това зависи от ръководството на БФС“.

Попитан какъв е личният му мотив да се кандидатира, Бербатов припомни думите си отпреди години, когато се оттегли от националния отбор. Тогава каза, че се отказва, но когато дойде време да се оправи българският футбол, „да ме повикат“.

„Този момент дойде, над 200 клуба използваха желанието си за конгрес и показаха, че искат промяна. Аз съм тук, носейки тази промяна. Аз и моят екип показахме ясно програмата си, дадохме пресконференция, обиколихме страната. Искам да си удържа на думата, защото съм обещал на клубовете, че това тяхно желание трябва да е уважено“, каза Бербатов.

„Имах период на лутане, чудех се какво да правя след футбола и с помощта на близки и на определени знаци, които виждам в живота, сега осъзнавам, че съм достатъчно зрял, че да поема тази отговорност“, добави той.

Бербатов, Мартин и Стилиян Петров застават зад кампанията „(Р)еволюцията е тук“.

„Ние сме в опозиция, дайте ни да критикуваме. Отстрани е лесно. БФС направиха хубава база, но тя трябва да се поддържа. Бяхме домакин на европейско за юноши, но нямаме участие на голямо първенство вече години. Най-важното и основата на тази къща е детско-юношеският футбол. Това е лична кауза – аз, Мартин и Стилиян сме продукти на ДЮШ. Масовият спорт, училищните, републиканските първенства – това е част от нашата стратегия“, обясни той.

Бербатов обвини настоящото ръководство, че не е усвоило правилно средства от УЕФА, изтеглило кредит и ипотекирало старата сграда на БФС на „Цар Иван Асен“. „Дали този кредит се обслужва или не, не знам. Парите, които си усвоил от УЕФА, явно са отишли по различно предназначение“, каза той.

„Питаха ме хората – как да сме сигурни, че няма да стане същата история като поколението от САЩ 94? Как да ви се доверим? Няма гаранция, но това е нормален и важен въпрос. Мога да кажа, че ние сме различно поколение. Ние ще се нагърбим с отговорността, но сами не можем – това е отборна игра на БФС, Изпълком, клубове. Трябва да се изпълнява 10-годишна стратегия, няма да е лесно, няма да е бързо. Целта ми е победа“, каза Бербатов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023