Русия използва снимки с Путин като компромат преди изборите в Италия Снимка: © Getty Images

Броени дни преди ключовите избори в Италия, руската военна инвазия в Украйна се превръща в основна разделителна линия - от двусмислени изявления на Силвио Берлускони в подкрепа на Путин до пряка намеса на московската дипломация в кампанията.

Руското посолство в Италия създаде провокация, като публикува в страницата си във Фейсбук серия от снимки на Владимир Путин заедно с почти всички италиански политически лидери, които в момента закриват предизборните си кампании.

Заглавието е "От близката история на руско-италианските отношения. Има много за припомняне".

Първа е известната снимка на Путин с Матео Салвини, която широко беше размятана по време на кампанията, Салвини е лидер на Северната лига, част от дясното пространство, сочено за победител на парламентарните избори в неделя. На снимката обаче са и Джузепе Конте, бивш премиер и лидер на Пет звезди - популисткото движение на Бепе Грило.

Там е и настоящият външен министър Луиджи ди Майо. На снимките са и всички лидери на Демократическата партия и бивши премиери - Енрико Лета и Матео Ренци. На друга фотография Путин и Силвио Берлускони са седнали един до друг и се гледат в очите. Показани са още и ръкостискания с Масимо д'Алема и Паоло Джентилони, както и снимка на Путин с настоящия президент Серджо Матарела и с предшественика му Джорджо Наполитано.

Не е пропуснат и настоящият премиер Марио Драги, който поради липса на снимка с Путин е с министъра на външните работи Сергей Лавров в сградата на правителството в Рим.

Драги беше принуден да подаде оставка през лятото, след като изгуби подкрепата на част от поддържащите го партии заради твърдата си позиция срещу руската война в Украйна и подкрепата за украинското правителство.

Това не е първият дипломатически скандал с адрес Русия преди изборите. От началото на войната мисията на Москва често се кара с италианските медии, дори заведе дело срещу вестник "Ла Стампа", но после оттегли иска.

Посолството се меси активно в политическия дебат и кара италианските политически лидери да се карат и да се обясняват защо имат снимки с Путин.

По време на последните предизборни дни, в Италия е забранено да се публикуват данни от проучвания, но засега дясната коалиция получава 47,2%. Левицата ще получи 28%, но колебаещите са цели 41%.

В четвъртък вечерта се проведе голям общ митинг в Рим на всички десни партии. Лидерите на десницата са сигурни, че ще спечеля изборите и ще управляват добре през следващите пет години.

Съставляващите я партии (на Силвио Берлускони, Матео Салвини и сочената като фаворит за премиер Джорджа Мелони) обаче се явят на изборите поотделно и тепърва трябва да се разбират кой ще е премиер и какъв ще е съставът на правителството.

Позициите на лидерите относно войната в Украйна не са напълно идентични. Матео Салвини, който беше обвиняван в твърде близки отношения с Путин, се кълнеше, че си е променил мнението след избухването на войната.

Междувременно, бившият премиер Силвио Берлускони - лидер на "Forza Italia", която ще е определяща за бъдещото коалиционно управление - се опита да оневини руския президент Владимир Путин за нападението срещу Украйна.

В интервю за популярното публицистично предаване "Porta a Porta" (италианският аналог на "Панорама") Берлускони обяви, че Путин е имал за цел "да замени Зеленски с правителство от свестни хора" и да изтегли армията си за седмица.

Водещият на програмата Бруно Веспа напомни на Берлускони, че е "стар приятел" с Путин и го пита какво се е случило с него, за да стигне до решение да мобилизира запаса на Русия във войната и да заплаши с ядрен удар.

"Путин изпадна в трудна и драматична ситуация", отговаря Берлускони, който в момента е и евродепутат от Европейската народна партия.

Той твърди, че Путин е бил подтикнат да "измисли тази специална операция" от "руското население и от своята партия", след като пратеници на двете русофилски сепаратистки области - Донецк и Луганск - са се оплакали пред Москва, че губят позиции в конфликта срещу Киев.

"Отидоха при Путин и казаха, че Зеленски е увеличил атаките на силите си срещу тях и техните граници, че загиналите са вече 16 хиляди. Казали са му: Защитете ни, защото ако не го направите, не знаем докъде ще стигнем", твърди той.

"За това войските трябваше да влязат, за седмица да стигнат Киев, да заменят правителството на Зеленски с правителство от свестни хора и за седмица да се върнат обратно. Вместо това откриха непредвидено съпротивление и отпор с оръжия от всякакъв вид от Запада.

Войната продължава повече от 200 дни, ситуацията вече е много сложна, аз се чувствам много зле когато чувам да се говори за мъртви защото винаги съм считал войната за огромно безумство", обяснява Берлускони.

Въпреки апологията за Путин - той продължава да твърди, че неговата партия остава стабилно в подкрепа на Украйна.

"Абсолютно да, няма причина, заради която да прекратим нашето участие в Европа, НАТО, Запада и САЩ", казва той пред "Porta a Porta".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024