Бернар Арно и руски милионер са разследвани за съмнителни имотни сделки в Куршевел Снимка: © Getty Images

Прокуратурата в Париж разследва съмнителни финансови транзакции, свързани с най-богатия човек в Европа Бернар Арно и руски бизнесмен на име Николай Саркисов.

Братът на Саркисов - Сергей - е създател на руската застрахователна компания "РЕСО-Гарантия". Фирмата е известна във Франция с това, че през 2019 г. наема Никола Саркози с консултантски договор за 3 млн. евро, а две години по-късно прокуратурата започна разследване срещу бившия държавен глава за пране на пари.

Според Le Monde сега разследващите проверяват парични трансфери, свързани със сложна схема за покупка на имоти в ски-курорта Куршевел през серия дружества, регистрирани в Люксембург, Кипър и Франция.

14 от имотите се намират в Jardin Alpin - един от най-скъпите райони на Куршевел, и са оценени на 16 млн. евро. През 2018 г. те са придобити от фирма на име La Fleche, за която френските власти имат данни, че принадлежи на Саркисов - въпреки че формално той не е вписан в регистрите ѝ.

La Fleche купува и още три други имота в Куршевел за 2,2 млн. евро, този път от компанията Croix Realty, чийто собственик отново се оказва Саркисов през верига от други дружества.

За да се финансират покупките, според разследващите, Бернар Арно е платил 20 млн. евро на Саркисов, като впоследствие е станал реален собственик на активите.

Според проверката на Tracfin, смяната на финалния бенефициент на сделките цели прикриването точния произход на средствата и идентифицирането на реалния купувач, облагодетелстван от всички сделки - т.е. Бернар Арно.

Ръководителят на луксозния конгломерат LVMH е собственик на имение и 5-звезден хотел в Куршевел Cheval Blanc. Според Le Monde той има силна привързаност към курорта, защото се е научил да кара ски именно там като дете.

Според изчисленията на службата, Николай Саркисов е реализирал печалба от около 2 милиона евро.

Le Monde цитират близки до Арно, които твърдят, че сделките са осъществени в рамките на закона.

Говорител на "Ресо гарнатия" твърди пред Guardian, че руският бизнесмен никога не се е срещал с Арно и няма връзка с описаната парична транзакция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024