Бернар Арно детронира Илон Мъск. Кой е новият най-богат човек в света? Снимка: © Getty Images

Бернар Арно вече е най-богатият човек в света. Французинът измести от първото място в класацията на богаташите Илон Мъск, съобщиха изданията "Forbes" и "Bloomberg", които следят състоянието на милиардерите. Една от причините е спадът на стойността на акциите на една от компаниите на Мъск - Tesla.

Бернар Арно е главният изпълнителен директор на групата за луксозни стоки LVMH. Неговото нетно богатство възлиза на 188 млрд. долара, докато това на Мъск вече е около 178 млрд. долара.

73-годишният французин отдавна е основна фигура в класациите по богатство, но за разлика от много други с близки до неговите финанси, той рядко има публични изяви. Бизнесменът дори няма личен профил в социалните мрежи.

Френският магнат стои зад компанията за луксозни стоки LVMH, в която влизат близо 75 марки, сред които Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora, Dom Perignon и много други.

Бернар Арно измести Илон Мъск от позицията на най-богатия човек в света.

Арно използва майсторството си в бизнеса, за да превърне компанията в най-големия конгломерат за луксозни стоки в света, разказва изданието "Bloomberg". Утвърдени модни дизайнери като Марк Джейкъбс в Louis Vuitton, Раф Симонс за Christian Dior вкарват в емблематичните марки новости, които ги правят актуални и за младите потребители.

  • Икономическата криза и последвалото отслабване на пазарите все пак се отрази на богатството на Арно - то е намаляло с около 7,2 млрд. долара през 2022 г.
  • Той обаче се справя много по-добре в сравнение със собствениците на технологични гиганти.
  • Това се дължи от части на факта, че търсенето на продукти от висок клас остана устойчиво, след като пандемията от COVID-19 отшумя.

Базираната в Париж LVMH генерира продажби за 64 млрд. евро през миналата година, което представлява растеж спрямо пандемичната 2020 г. Арно и семейството му притежават около 48% от акциите на компанията, което се равнява на 64% влияние върху взимането на бизнес решения, показват данните в годишния отчет на фирмата.

Френският бизнесмен за първи път оглавява списъка с най-богатите хора в света. Той е и първият човек от Франция и дори от Европа, който постига това.

Как започва всичко?

Роден в Рубе в Северна Франция през 1949 г., Арно завършва елитното висше училище École Polytechnique (Парижката политехника). След това поема контрола на строителната фирма на баща си "Ferret Savinel", преди да се премести в САЩ през 1981 г.. Междувременно променя името на компанията на Férinel Inc. и насочва фокуса ѝ към недвижимите имоти.

Завръща се във Франция и навлиза в сферата на луксозните стоки през 1984 г., когато с помощта на своя старши партньор Антоан Бернхайм купува "Boussac Saint-Freres" - фалирала текстилна група, която притежава няколко актива, сред които модната къща на Кристиан Диор.

Само за две години, Арно съкраваща 9 000 работници във фирмата, а по-късно продава почти всички нейни активи, като запазва само марката

Christian Dior и универсалния магазин Le Bon Marché.

Арно иска да създаде група от няколко луксозни марки, затова през 1987 г., заедно с президента на Louis Vuitton Хенри Ракамие и Ален Шавалие, основават LVMH. В началото на 90-те години на миналия век Арно е избран единодушно за председател на изпълнителния управител съвет, след като придобива контрол върху 43,5% от акциите на компанията. Така на практика лишава Ракамие от власт и дори го освобождава от борда на директорите.

Арно превръща LVMH в луксозен гигант, който продава шампанско, вино, спиртни напитки, мода, кожени изделия, часовници, бижута, хотелски престой, парфюми и козметика

През следващите три десетилетия френският предприемач превръща LVMH в луксозен гигант, който продава шампанско, вино, спиртни напитки, мода, кожени изделия, часовници, бижута, хотелски престой, парфюми и козметика в над 5500 магазина по целия свят. Той присъединява към дружеството множество модни компании: Christian Lacroix, Givenchy, Kenzo, групата DFS и търговската верига за красота Sephora.

Бизнесменът бързо разбира, че Китай ще се превърне в ключов пазар и още през 1992 г. открива първия магазин на Louis Vuitton в Пекин. В Европа Арно е известен като човека, който съживява френската мода, тъй като работи с популярни модни дизайнери като Джон Галиано, Александър Маккуин и Марк Джейкъбс.

Французинът изглежда планира да управлява още дълго време. По-рано тази година компанията му вдигна условието за възрастовата граница за поста на изпълнителен директор, с което му позволи да остане такъв до навършване на 80 г.

Да срещнеш любовта два пъти

Арно има два брака. Първия сключва през 1973 г. с Ан Дюаврин. Двойката има две деца - Делфин и Антоан, но отношенията им приключват през 1990 г. Една година по-късно милиардерът се жени за канадската пианистка Елен Мерсия, от която има три деца - Александър, Фредерик и Жан.

Двамата със съпругата си живеят в Париж, а децата му имат официални роли в притежаваните от Арно марки. Синът му Александър е изпълнителен вицепрезидент на Tiffany & Co, Фредерик е главен изпълнителен директор на TAG Heuer, а Жан е директор "Маркетинг и развитие" в Louis Vuitton.

За френския магнат се знае още, че спазва строга диета и редовно играе тенис. Той също така е и колекционер на произведения на изкуството. Арно притежава творби на Пикасо, Ив Клайн, Хенри Мур и Анди Уорхол. През 2014 г. открива фондация "Louis Vuitton", с която изгражда музей, посветен на съвременното изкуство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024