Бернар Арно детронира Илон Мъск. Кой е новият най-богат човек в света? Снимка: © Getty Images

Бернар Арно вече е най-богатият човек в света. Французинът измести от първото място в класацията на богаташите Илон Мъск, съобщиха изданията "Forbes" и "Bloomberg", които следят състоянието на милиардерите. Една от причините е спадът на стойността на акциите на една от компаниите на Мъск - Tesla.

Бернар Арно е главният изпълнителен директор на групата за луксозни стоки LVMH. Неговото нетно богатство възлиза на 188 млрд. долара, докато това на Мъск вече е около 178 млрд. долара.

73-годишният французин отдавна е основна фигура в класациите по богатство, но за разлика от много други с близки до неговите финанси, той рядко има публични изяви. Бизнесменът дори няма личен профил в социалните мрежи.

Френският магнат стои зад компанията за луксозни стоки LVMH, в която влизат близо 75 марки, сред които Louis Vuitton, Christian Dior, Sephora, Dom Perignon и много други.

Бернар Арно измести Илон Мъск от позицията на най-богатия човек в света.

Арно използва майсторството си в бизнеса, за да превърне компанията в най-големия конгломерат за луксозни стоки в света, разказва изданието "Bloomberg". Утвърдени модни дизайнери като Марк Джейкъбс в Louis Vuitton, Раф Симонс за Christian Dior вкарват в емблематичните марки новости, които ги правят актуални и за младите потребители.

  • Икономическата криза и последвалото отслабване на пазарите все пак се отрази на богатството на Арно - то е намаляло с около 7,2 млрд. долара през 2022 г.
  • Той обаче се справя много по-добре в сравнение със собствениците на технологични гиганти.
  • Това се дължи от части на факта, че търсенето на продукти от висок клас остана устойчиво, след като пандемията от COVID-19 отшумя.

Базираната в Париж LVMH генерира продажби за 64 млрд. евро през миналата година, което представлява растеж спрямо пандемичната 2020 г. Арно и семейството му притежават около 48% от акциите на компанията, което се равнява на 64% влияние върху взимането на бизнес решения, показват данните в годишния отчет на фирмата.

Френският бизнесмен за първи път оглавява списъка с най-богатите хора в света. Той е и първият човек от Франция и дори от Европа, който постига това.

Как започва всичко?

Роден в Рубе в Северна Франция през 1949 г., Арно завършва елитното висше училище École Polytechnique (Парижката политехника). След това поема контрола на строителната фирма на баща си "Ferret Savinel", преди да се премести в САЩ през 1981 г.. Междувременно променя името на компанията на Férinel Inc. и насочва фокуса ѝ към недвижимите имоти.

Завръща се във Франция и навлиза в сферата на луксозните стоки през 1984 г., когато с помощта на своя старши партньор Антоан Бернхайм купува "Boussac Saint-Freres" - фалирала текстилна група, която притежава няколко актива, сред които модната къща на Кристиан Диор.

Само за две години, Арно съкраваща 9 000 работници във фирмата, а по-късно продава почти всички нейни активи, като запазва само марката

Christian Dior и универсалния магазин Le Bon Marché.

Арно иска да създаде група от няколко луксозни марки, затова през 1987 г., заедно с президента на Louis Vuitton Хенри Ракамие и Ален Шавалие, основават LVMH. В началото на 90-те години на миналия век Арно е избран единодушно за председател на изпълнителния управител съвет, след като придобива контрол върху 43,5% от акциите на компанията. Така на практика лишава Ракамие от власт и дори го освобождава от борда на директорите.

Арно превръща LVMH в луксозен гигант, който продава шампанско, вино, спиртни напитки, мода, кожени изделия, часовници, бижута, хотелски престой, парфюми и козметика

През следващите три десетилетия френският предприемач превръща LVMH в луксозен гигант, който продава шампанско, вино, спиртни напитки, мода, кожени изделия, часовници, бижута, хотелски престой, парфюми и козметика в над 5500 магазина по целия свят. Той присъединява към дружеството множество модни компании: Christian Lacroix, Givenchy, Kenzo, групата DFS и търговската верига за красота Sephora.

Бизнесменът бързо разбира, че Китай ще се превърне в ключов пазар и още през 1992 г. открива първия магазин на Louis Vuitton в Пекин. В Европа Арно е известен като човека, който съживява френската мода, тъй като работи с популярни модни дизайнери като Джон Галиано, Александър Маккуин и Марк Джейкъбс.

Французинът изглежда планира да управлява още дълго време. По-рано тази година компанията му вдигна условието за възрастовата граница за поста на изпълнителен директор, с което му позволи да остане такъв до навършване на 80 г.

Да срещнеш любовта два пъти

Арно има два брака. Първия сключва през 1973 г. с Ан Дюаврин. Двойката има две деца - Делфин и Антоан, но отношенията им приключват през 1990 г. Една година по-късно милиардерът се жени за канадската пианистка Елен Мерсия, от която има три деца - Александър, Фредерик и Жан.

Двамата със съпругата си живеят в Париж, а децата му имат официални роли в притежаваните от Арно марки. Синът му Александър е изпълнителен вицепрезидент на Tiffany & Co, Фредерик е главен изпълнителен директор на TAG Heuer, а Жан е директор "Маркетинг и развитие" в Louis Vuitton.

За френския магнат се знае още, че спазва строга диета и редовно играе тенис. Той също така е и колекционер на произведения на изкуството. Арно притежава творби на Пикасо, Ив Клайн, Хенри Мур и Анди Уорхол. През 2014 г. открива фондация "Louis Vuitton", с която изгражда музей, посветен на съвременното изкуство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024