Bespoke Home: И хладилниците не са това, което бяха

„Формата следва функцията“ е модерна тенденция в индустриалния дизайн, но в потребителската електроника това доведе до повсеместно уеднаквяване на продуктите на различните марки и съответно известна загуба на индивидуалност. Погледнете телевизорите, погледнете телефоните, а напоследък – погледнете и автомобилите. Ще видите, че повечето изглеждат като в някакво продуктово шоу за търсене на двойници.

Samsung са наясно с тази тенденция на пазара и, ако видите която и да е от продуктовите категории на марката, ще се уверите, че те предлагат индивидуални и нестандартни решения за потребителите си - като например иновативен дизайн и функционалности.

Компанията даде много силна заявка с телевизорите, където заедно с мейнстрийм продуктите се появиха модели, изработени с качествени материали и топ дизайн, които, поставени в домашна или работна среда, стават забележима част от интериора на модерните домове и офис пространства. Най-забележителните примери са Samsung The Serif с уникалната си визия и стойка с високи 60-арски крака, както и The Frame, който, окачен между картини на стената, става част от “пейзажа”. Като допълнителен аксесоар към него се предлагат рамки като на картина в няколко различни цвята, за да бъде визията съвсем завършена.

Разбирането на Samsung е, че лайфстайл означава не уеднаквяване, а индивидуализиране на продуктите.

Тази идея за персонализацията чрез дизайн сега се пренася и развива и в някои от сериите “бяла” техника на Samsung.

В средата на месец май беше премиерата на хладилниците и фризерите, част от концепцията Bespoke Home 2021.Тези хладилници наистина са “по поръчка” (бел. р. “bespoke” - по поръчка) - предните им панели могат да се избират в различни цветове, включително и да се сменят впоследствие, ако ви омръзнат, или ако смените декора в кухнята. Още нещо интересно е, че самите хладилници са модулни – бихте могли да започнете с нещо по-малко и след време да добавяте модули, когато нуждите ви нарастват.

За да могат по-лесно да се ориентират в разнообразието от комбинации, потребителите имат на разположение дигитален симулатор, чрез който да откриват възможностите и да изберат своята конфигурация, цветове и текстури – подходящи за техния интериор.

Става дума за интерактивен симулатор, достъпен на сайта на компанията. Чрез него като в „компютърна игра“ избирате стила на вашата кухня - модерна, рустик, Г-образна, успоредна и т.н., след което ви се появяват опции за хладилник. Тук отново от вас зависи дали искате хладилник с фризер или без, дали да е с една врата или с две. Накрая идва ред на панелите, където вече става сложно, защото опциите и текстурите са доста - сатенено и блестящо стъкло, гладко изчистено стъкло и керамично покритие, както и много други цветови комбинации.

Това е ситуацията отвън. Зад вратите на хладилника се отваря светът на технологиите. Не сме сигурни, че разговор “Какво може твоят хладилник” е много популярен, защото до вчера хладилниците можеха да изстудяват, замразяват и да правят лед.

Сега отново могат същите неща, но очевидно по-добре и по-бързо. Да вземем, например, функции Power Cool и Power Freeze - с натискането на един бутон системата Power Cool издухва силно изстуден въздух в хладилника, за да охлади бързо хранителните продукти или бутилката розе, която ви трябва “много бързо на масата”. Power Freeze изпраща силна струя изстуден въздух във фризера. Това върши чудесна работа за замразяване или стягане на замразена храна и приготвяне на лед.

Освен със стандартните рафтове, които след малко ще разберем, че не са особено стандартни, хладилникът разполага и с кутията Optimal Fresh +, която може да се използва като чекмедже или да се раздели на две зони с различна температура.

Лявата част е по-студена и в нея можете да слагате месо, риба и други продукти, които обичат студ, а в дясната, където температурата не е така свирепа - да оставите плодовете и зеленчуците.

За малотрайните храни също има специална грижа, която работи по-скоро с влагата в хладилника. Просто настройвате степента на влажност в чекмеджето Humidity Fresh +, като завъртате контролния бутон.

Нещо доста интересно от гледна точка на удобство е плъзгащият се рафт, който дава лесен достъп до продуктите в дъното на хладилника. Понякога е трудно да намерим това, което търсим, дори когато стоим пред него, а какво остава, ако сме правили седмично пазаруване.

Друг тип иновация е Metal Cooling - металната плоча, металният рафт и плоският метален канал задържат студа в хладилника и помагат за възстановяване на зададената температура, когато се затвори вратата. Освен това, изглеждат стилно и лесно се почистват с кърпа.

Освен персонализирания дизайн, на фокус в концепцията Bespoke Home е свързаността между устройствата, която се осигурява чрез изкуствен интелект и автоматизация.

Например, SmartThings Cooking синхронизира кухненските уреди от гамата Bespoke чрез Wi-Fi, предоставяйки персонализирани планове за хранене, които отразяват предпочитанията на потребителя. SmartThings Cooking вече е наличен в Северна Америка, а скоро ще се предлага и в Европа.

„Предлагаме на потребителите цялостни многофункционални решения за динамичния начин на живот, даваме им възможност да открият и да се възползват от неподозирани досега функционалности“, коментира Мария Синигерова, Маркетинг мениджър на Samsung България. „Нашата мисия е да разработваме продукти, при които на фокус са дизайнът, гъвкавостта и свързаността“, допълни тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024