Снимка: © Unsplash

Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). След проведеното гласуване петчленният състав избра 55-годишната бивша журналистка с три гласа "за".

Жотева също гласува за себе си, заедно с настоящия председател на СЕМ София Владимирова и Галина Георгиева, които са от парламентарната квота на ГЕРБ. Ивелина Димитрова и Розита Еленова се въздържаха.

Бетина Жотева ще заеме своята длъжност от 9 май. Председателят на медийния регулатор се избира за период от една година и не може да заема поста повече от три мандата.

Новият председател на СЕМ стана член на медийния регулатор през 2016, като бе назначена от квотата на президента Росен Плевнелиев. Преди това тя бе говорител на Министерството на външните работи, както и съветник по медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор в кабинета на зам. министър-председателя и министър на регионалното развитие в състава на служебното правителство (2014 г.). 

Година по-рано Жотева изпълняваше длъжността директор на дирекция „Връзки с обществеността, комуникация и протокол” в Министерството на икономиката и енергетиката, а от 2010 до 2013 г. водеше същата дирекция към Министерството на финансите.

Новият председател на медийния регулатор има дългогодишен опит в областта на медиите.Започва кариерата си на журналист през 1990 г. в БНТ като редактор и водещ на централните и вечерните новини, а в периода 2000-2005 г. е кореспондент на в. "Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел.

След това, в период от две години, е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.

Жотева има бакалавърска степен от Държавния университет в Будапеща и магистърска степен от Софийския университет "Св. Климент Охридски" по философия и философски науки. Говори английски, руски и френски, ползва унгарски и испански език.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети