Пандемията Covid-19 наложи затварянето на всички кина във Франция, но директорите на „La Clef“ в Париж измислиха иновативен начин хората да се насладят на любимите си филми – с прожектирането им върху голяма стена на съседна сграда.

„Казахме си: „Ако не можем вече да излъчваме филми за зрителите в киното, нека излезем извън него и да покажем филмите на открито“, каза в петък организаторът на инициативата Дерек Воолфенден.

Тогава кино „La Clef“ излъчи уестърна от 1955 „Шериф без значка“ с участието на Кърк Дъглас, а мнозина излязоха на балконите си, за да го гледат, предаде Reuters.

Заради строгите ограничения гражданите на Париж не могат да напускат домовете си, като единствените изключения са кратки излизания до хранителни магазини и аптеки или за да тренират навън. Гледането на кино обаче не изисква излизане от дома, а само отваряне на прозореца.

Възможността бе предоставена на гражданите от Пети район на френската столица, където се намира сградата на независимото кино.

„Почувствахме желанието на хората от квартала да се проведе някакво събитие, защото не ни остана нищо. Улиците са празни, много е тъжно“, каза Воолфенден.

И така му хрумва идеята за новите прожекции. Той включва и зрителите в инициативата – филмите, които са излъчвани всяка седмица, се избират именно от тях.

Кристин Давение е художник и живее точно срещу сградата на „La Clef“. Тя изгледа „Шериф без значка“ от балкона си, облегната удобно на няколко възглавници.

„Страхотно е. Връща ни обратно към предишния ни начин на живот, към времената, в които всички заедно гледахме филми на големия екран“, казва тя пред Reuters.

Хората, които стоят зад прожекцията, трябва да се адаптират към променящите се обстоятелства. „La Clef“ официално затвори врати през април 2018, а собствениците планират да продадат сградата. Но от септември миналата година насам в нея работи асоциация на „киномани“ и независими режисьори, водени от Воолфенден. Те са против продажбата на имуществото и заявяват плановете си да се борят до край за бъдещето на киното, за да може то да възобнови дейността си.

Групата бе санкционирана с 4000 евро глоба за това, че обитава сградата, но обжалва пред апелативен съд и решението ще бъде взето през юни.

Междувременно изпълнителният директор на най-голямата верига кина във Франция MK2 – Натанаел Кармиц каза, че кината няма как да отворят през юли, каквито бяха първоначалните планове. Според него това е „нереалистично“ и трябва да се изчака пандемията да отмине, за да не се предприемат излишни рискове.

Неговата компания създава филми и държи голяма мрежа от кина, базирана в Париж, а също така в Испания.

„Можем да кажем „искаме да отворим“, „искаме хората да се върнат“. Всички искаме да вземем по питие с приятелите си и да се върнем в кината, особено тук, във Франция. Но днес никой не може да даде точна дата за това. Все още не знаем как хората ще се завърнат на училище, на работа – следва въпрос след въпрос. Не можем да спекулираме“, сподели Кармиц.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата