Без мощни коли и шофиране през нощта за новите водачи Снимка: © Getty Images

Шофьорите, които скоро са взели книжка, няма да имат право да карат кола с мощност над 120 конски сили. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които депутатите приеха на първо четене.

До една година, след като получат правоспособност, младите водачи няма да имат право управляват автомобил и през нощта - в часовия диапазон от 22 ч. до 6 ч.

Според вносителите на промените от ПП-ДБ именно младите шофьори са причина за до 22% от катастрофите, които се случват в тъмната част от денонощието.

Целта на новите ограничения за водачите е да се изгради у тях и навика да не употребяват алкохол преди да седнат зад волана.

Предвижда се забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез, предаде БНР.

Други текстове, внесени от ГЕРБ-СДС, дават възможност на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

Прието бе още "Пътна полиция" да има пълен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините.

Най-големите противници на предложените промени в пленарната зала бяха депутатите от ИТН, но текстовете в крайна сметка бяха приети.

Предвижда се глобата за каране без книжка да се вдигне до 1500 - 2000 лв. при сегашните от 100 до 300 лв. Със същата сума ще бъде глобяван и собственикът на колата, ако я е предоставил на неправоспособен водач.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024