"Всичко е изговорено" - без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати Снимка: © Президентство на Р България

Без традиционната реч на президента Румен Радев в пленарната зала депутатите от 50-ото Народно събрание положиха клетва.

По традиция държавният глава присъства на конституирането на нов парламент, но за разлика от миналата година, когато Радев "постави конкретни задачи" в обръщение към депутатите в първия им работен ден, сега той говори само пред журналисти преди началото и след края заседанието.

"Вие сами знаете, че през последните три години аз много пъти се обърнах към Народното събрание, от най-високата трибуна на държавата и призовах за ефективни реформи, за правосъдие, за справедливост, за устойчиво развитие на социално-икономическите процеси, ефективност, образование, просперитет. Всичко е изговорено, което имах да кажа. Време е за действие", каза Радев на излизане от Народното събрание.

Депутатите приключиха за днес, след като не можаха да изберат си председател. Така първото заседание на 50-ия парламент ще продължи утре, а фактически работата по същество не може дори да започне.

Преди началото на заседанието държавният глава заяви, че очаква "дневният ред на 50-ото Народно събрание да се диктува преди всичко от интересите на държавата и на обществото".

"Като българи е важно да помним, че чрез клетвата, която полага днес всеки един от народните представители, се задължава да брани държавния, а не партийния интерес, да отстоява български, а не чужди приоритети," каза Радев в кулоарите на Народното събрание.

На 12 април миналата година, когато се заклеха депутатите от 49-ия парламент, президентът възложи на депутатите да приемат бюджет, за да не го внесе служебният му кабинет на Гълъб Донев, което всъщност се случи.

Освен бюджета тогава като "неотложни" задачи за новите народни представители той определи реформите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и модернизация на армията, но не със замяна на старо българско въоръжение за друго - пак "старо".

На 19 октомври 2022 г. той също раздаде указания към новите депутати, но и критикува решението, което беше внесено още същия ден за предоставянето на военна помощ на Украйна.

"Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите," каза тогава Радев.

На 3 декември 2021 г. той призовава от парламентарната трибуна за "политически консенсус на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление", след като след изборите през юли същата година не произнася реч и си тръгва от парламента след избирането на председател и заместник-председатели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024