Горивата няма да поскъпнат, обеща министър от "Росенец". Държавата си взе пристанището от "Лукойл". Снимка: © Getty Images

Държавата пое управлението на нефтения терминал „Росенец“. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ вече е получило лиценз за пристанищен оператор на терминала, стана ясно от думите на министъра на транспорта и съобщенията в Георги Гвоздейков.

До дни се очаква споразумение за съвместно ползване на данъчния склад на „Лукойл“ и как ще се осъществява контролът на държавата на пристанището, на което се разтоварват танкерите с петрол за работата на рафинерията. Това ще е временно, докато се уточнят детайлите около прехвърлянето на "Росенец" към "Пристанищна инфраструктура"

35-годишният договор за концесия на "Лукойл" беше прекратен, считано от 15 август, след като Народното събрание два пъти гласува за налагане на мярката като част от европейските санкции срещу руски компании.

Държавата няма да плаща обезщетения на нефтената рафинерия за вложението от нея средства за модернизацията на пристанищния терминал, уточни министърът на транспорта и съобщенията, но допълни, че "компанията има право да търси правата си по установения ред" .

Сътресения на пазара на горива у нас след прехвърлянето на "Росенец" не се очакват, според министъра. "Петролният пазар е отворен пазар и по никакъв начин цените на горивата в България не се влияят от това, което се случва в момента", коментира Гвоздейков и допълни, че се работи в екип да няма "ефект, който да повлияе негативно на българския пазар и съответно на българските граждани".

петролни резервоари на лукойлЗа целта към Министерския съвет ще бъде създадена експертна работна група, която ще координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол. За целта ще се подготви конкретен времеви график.

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в „Лукойл Нефтохим Бургас“. България е страната, която получи отсрочка от въвеждането на европейските санкции за внос на руски горива, въведени на останалата територия на ЕС в края на 2022 г. Изключението важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента народни представители от „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и Движението за права и свободи внесоха предложение за предсрочно прекратяване на дерогацията.

Потенциалните рискове, които властите виждат, са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Разузнаване“ и служба „Военно разузнаване“. Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на тези рискове, които ще бъдат предложени за обсъждане от Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024