Без тъмна стаичка на изборите. Мобилни устройства за 2 млн. лв. ще снимат броенето на вота Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия (ЦИК) твърди, че вече е готова за предстоящите избори, но този път те ще изглеждат малко по-различно предимно заради промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Тъмна стаичка вече няма да има - вместо нея ще бъде поставян непрозрачен параван, който ще трябва да опази тайната на вота във всяка секция. Това съобщава зам.-председател на ЦИК Росица Матева в интервю пред БНТ.

По думите ѝ, новите промени са като старите от 4 април 2021 г. и всеки избирател ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Разлика обаче има, тъй като устройствата вече няма да издават разписки от вота, а ще дават "бюлетина от машинно гласуване". В тях ще се съдържа информация за номера на секция, машината и самия вот.

Начинът за гласуване на предстоящите парламентарни избори е различен в сравнение с предишния вот през 2022 г. заради общите усилия на ГЕРБ, БСП и ДПС да изменят Изборния кодекс в 48-ото Народно събрание.

Те отмениха изцяло машинния вот и машинното преброяване на гласовете във всички секции в България и чужбина с над 300 регистрирани избиратели и възкресиха старата хартиена бюлетина, която се попълва със синя химикалка. Машините за гласуване бяха превърнати в принтери, а вотът от устройствата ще се брои на ръка.

На предстоящите избори за първи път ще бъде осъществено и видеонаблюдение на изборния процес, като техническото му осигуряване е възложено на Министерски съвет.

Броенето на бюлетините, както и попълването на протоколите ще бъдe заснето с мобилни устройства, които струват на държавата близо 2 млн. лв. Министерството на електронното управление е сключило договор с технологичното дружество "Информационно обслужване" за осигуряването на близо 12 хил. мобилни устройства, както и софтуер, с който да сработи излъчването от тях.

Предвидена е и система, която да показва видеата в отделна платформа за тези, които желаят да наблюдават процеса. По думите на Матева, в този сайт ще има около 12 000 стрийма и така всяко броене на бюлетини в края на деня ще е видно. Ако живото излъчване бъде възпрепятствано в някои секции, камерите ще продължат да записват процеса, за да може записите да се гледат по-късно, уточни зам.-председател на ЦИК.

В сряда Министерски съвет обяви, че е одобрил допълнителни 6,5 млн. лв. във връзка с видеонаблюдението на изборите. Средствата ще бъдат изразходвани както за доставката на техническите устройства, така и за информационната свързаност, последващото съхранение на видеозаписите и други части от процеса. Така предсрочните избори към момента ще струват общо 93,5 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024