Обрат в пленарната зала: машините остават, ще има смесено гласуване Снимка: © Getty Images

Всичкко най-важно от дебатите за промяна на Изборния кодекс.


19:45 Партиите ще имат достъп до кода на машините

Всички парламентарни групи единодушно решиха всяка една от партиите, която премине 4% бариера за влизане в Народното събрание, да има достъп до кода на машините. Промяната беше гласувана по предложение на "Демократична България".

Междувременно пред сградата на парламента се провежда протест срещу връщането на хартиената бюлетина. Към него по време на пленарната почивка се присъединиха и представители от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

17:45 Нов обрат: Машините остават. На следващите избори ще има смесено гласуване

Само час, след като т.нар. "хартиена коалиция" отмени изцяло машинното гласуване - считано от местните избори през есента на 2023 г., то се върна. Предложението на ДПС за сканиращите устройства на изборите беше отхвърлено с 88 гласа "против", 25 "въздържали се" и 43 "за". Срещу него гласуваха ГЕРБ и БСП, а от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" напуснаха залата малко преди вота - в знак на протест заради възкресението на хартиените бюлетини.

Тъй като предишното решение на парламента за отмяна на машинното гласуване беше обвързано с параграфа, предложен от ДПС за въвеждане на новия тип машини - то трябваше да бъде прегласувано.

Към момента е решено следното: на следващите избори (предсрочни парламентарни или местни) ще се гласува в смесена форма. Избирателите ще могат да изберат дали да упражнят правото си на глас чрез хартиена бюлетина или с машина.

15:45 Хартиената бюлетина е възродена, а машинното гласуване - отменено.

Със 124 гласа "за" депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха връщането на хартиената бюлетина и отмениха изцяло машинното гласуване, въпреки че по-рано обсъждаха и приеха текстове, уреждащи именно машинния вот.

Новата уредба в Изборния кодекс ще взлезе в сила за местните избори 2023 г. Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори - вотът при тях ще бъде смесен - с машина като досегашните и с хартия.

Предложението за изцяло хартиен вот дойде от ДПС и бързо получи желязна подкрепа от своите "хартиени" партньори в лицето на ГЕРБ и БСП. "Против" гласуваха 101 депутати от "Продължаваме промяната", "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход".

Депутатите разглеждаха общо три предложения, като отсвен това на ДПС се гледаха текстовете на БСП за смесено гласуване, както и на ПП за запазване на машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели. Те обаче не бяха приети.

Интерпретацията на ДПС е различна - ако по-късно в заседанието се приеме идеята на движението за въвеждане на нови машини - такива, които сканират хартиените бюлетини и отчитат вота, гласуването от местния вот през 2023 г. щяло да бъде "изцяло с машини". Всъщност ще е изцяло с хартиени бюлетини, новият вид машини ще ги отчита, а купените устройства за гласуване отиват в небитието.

Идеята за "сканиращи" машини на ДПС първоначално бе отхвърлена от ГЕРБ. После от партията на Бойко Борисов изглежда са размислили.

Припомняме, че преди местните избори през 2019 г. ГЕРБ и ДПС отмениха машинното гласуване, което и тогава беше заложено в Изборния кодекс. Тези избори се проведоха само с хартиени бюлетини и отбелязаха рекорд по невалиден вот, сгрешени протоколи, изчезнали преференции.

14:00 ч. Заседанието отново ще е денонощно

Гледането на Изборния кодекс ще бъде скоростно и депутатите ще работят, докато обсъдят и гласуват всички предложения. Такова решение беше взето с мнозинството от гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС, които поискаха скоростно гледане на кодекса.

От ПП и ДБ поискаха депутатите да отидат по комисиите, за да могат да се задвижат и други важни закони. Калина Константинова (ПП) поиска заседанието да не бъде удължавано, тъй като в парламентарната комисия по електронно управление е предвидено да се обсъждат закони по Плана за възстановяване. Това обаче изглежда няма да се случи днес.

Работното време беше удължено по предложение на председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Междувременно народните представители пристъпиха към дебати около връщането на хартиената бюлетина при "смесено гласуване". Очаквано от ГЕРБ, ДПС, и БСП се застъпиха, че хартиеният вот е важен, а някои от другите партии изтъкнаха като аргументи изборните манипулации, които могат да бъдат извършвани с този начин на гласуване.

10:15 ч. Видеозаснемане в изборния ден и без "тъмни стаички"

Предложението на БСП в избирателни секции да има поставени паравани вместо кабини беше прието. Параваните ще пазат тайната на гласуването и ще бъдат поставяни както за хартиеното, така и за машинното гласуване. Така отпадат т.нар. "тъмни стаи" за гласуване, които позволяваха практики като заснемане на вота.

Депутатите приеха и още една промяна в Изборния кодекс – да има видеозаснемане във времето, когато се броят бюлетините. Решението беше подкрепено единодушно с 216 гласа „за“.

10:05 ч. Вотът в чужбина

  • Район "Чужбина" остава (на хартия). Секция ще се разкрива с 40 заявления

Депутатите отхвърлиха и друга идея, подкрепена първоначално от ГЕРБ, ДПС и БСП - а именно закриването на район "Чужбина". Той остава, но все така на хартия, както беше и досега. Но от ГЕРБ не подкрепиха собствената си идея за заличаването на текста - по заръка на лидера си Бойко Борисов.

Заден ход от първоначалните заявки бе даден и за нужния брой заявления от избиратели, за да бъдат разкрити изборни секции зад граница. Той остава 40, а не както бе предложено - да станат 100. Подаването на заявления е важно единствено за разкриването на нови секции, тъй като според изборното законодателство места за гласуване в чужбина се отварят автоматично, ако на избори през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души. Има обаче условности, ако дадена държава наложи ограничения на броя секции.

Остава и досегашната разпоредба декларациите, с които хората гарантират, че няма да гласуват на друго място, ако подават вота си зад граница, да могат да се попълват и извън секцията.

09:50 ч. И първите окончателно гласувани промени вече са факт:

  • Съставът на Центалната избирателна комисия (ЦИК) няма да се променя.

Въпреки че правната комисия в парламента бе приела предложението на "Възраждане" изборната администрация да увеличи чистеността си от 15 на 25 членове и да може да се правят рокади в състава според тежестта на парламентарните групи в хода та мандата на комисията, залата не подкрепи окончателно текста.

Причината е, че ГЕРБ оттегли подкрепата си - това бе една от поправките в Изборния кодекс, която лидерът на партията Бойко Борисов "отмени" на пресконференция днес след скандалното заседание на правната комисия, продължило цяла нощ.

  • Общественият съвет към ЦИК остава

Залата не подкрепи идеята на ГЕРБ и в частност на председателката на ПГ на партията Десислава Атанасова звеното към ЦИК, съставено от представители на неправителствени организации, да бъде закрито. То е призвано да следи работата на комисията и хода на изборния процес и да прави препоръки. Последният доклад на Обществения съвет, който е в подкрепа на машинното гласуване, което ГЕРБ, ДПС и БСП искат да отменят, не се хареса на бившите управляващи.

Но и закриването му бе "отменено" от Борисов, след като идеята бе сред поводите за протест.

07:45 ч. В предишните две пленарни заседания за ремонт на Изборния кодекс депутатите успяха да приемат само заглавието на проектозакона и да дебатират измененията по първия параграф. Това стана след две дълги заседания, няколко скандали и редица взаимни обвинения, продължили близо 18 часа.

Очаква се днес да се гласуват първите параграфи от законопроекта, които включват спорните въпроси за оставането (или не) на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, запазването на район "Чужбина" и запис на видеонаблюдението при броенето.

След като предложенията бъдат гласувани, депутатите ще продължат с обсъждането на следващите текстове. Възможно е от "Продължаваме промяната" отново да опитат да забавят заседанието с процедурни хватки, както направиха в предишното. Тогава почти цялата парламентарна група се записа за изказвания и в рамките на дебата депутатите от ПП правеха редица реплики и процедури по начина на водене.

На последното заседание Георги Свиленски от БСП обвини партията на Кирил Петков и Асен Василев, че са им предложили да оттеглят законопроекта за връщането на хартиената бюлетина, като в замяна щели да им дадат кодовете за машините. Петков отрече твърденията и каза, че ще заведе дело срещу Свиленски.

Миналата седмица парламентарните групи на "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" се обявиха "против" разглеждането на изборните промени и настояха да бъде създадена временна комисия, в която те да бъдат обсъдени. Това обаче така и не се случи заради мнозинството на т.нар. "хартиена коалиция" на ГЕРБ, ДПС и БСП.

В четвъртък е планирано депутатите да обсъдят и проект за изменение на решение на НС за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024