ПП "овладя" маратонния дебат за Изборния кодекс с процедурни ходове

Промените в Изборния кодекс влязоха за окончателно обсъждане и гласуване в петък. По искане на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков дебатите няма да се излъчват по основния канал на националната телевизия, а по БНТ2, заради графика на мачовете от Световното първенство по футбол.

По-малко от час след началото обаче парламентът се разпусна за 15-минутна почивка по искане на "Възраждане" - нито една точка от закона все още не беше минала обсъждане.

Причината за почивката (двойно по-кратка от поисканата от депутатите заради несъгласието на Йордан Цонев) е, че има неразбиране кой от всички "параграф 1" в доклада на Правната комисия всъщност се обсъжда - дали по номерацията на отделните партии-вносители, или по друг ред.

След като най-после се разбраха какво обсъждат и какво ще гласуват - по искане на Десислава Атанасова парламентът реши да не приключва с днешното си заседание, докато не премине всички гласувания по първия параграф (от над 60).

В началото на заседанието председателят на Правната комисия Радомир Чолаков призова опозицията да му "позволи" да представи доклада - в четвъртък той успя да прочете единствено заглавието на проектозакона за промени в кодекса.

  • ПП успяха да забавят максимално обсъжданията в продължение на повече от 4 часа, като правеха нарочни процедурни изказвания и се възползваха от всяко право на реплика - знак на протест срещу форсираното вкарване на Изборния кодекс за окончателна промяна.
  • Тази тактика продължава и в петък - само по първия параграф ПП заявиха желания за изказвания на 12 души. До края на останалите промени - според председателстващия Росен Желязков - ще говори "цялата парламентарна група на ПП".
  • Малко след това - и ГЕРБ, и ДПС, и БСП решиха да заявят по десетина желаещи да говорят.
  • "Днес е денят на Св. Климент Охридски. Който има желание, да го помоли да ни помогне", обяви Чолаков, преди маратонният дебат да се поднови.
  • "Добре е с процедури да не бавим процеса, ще има време за изказвания", коментира и Йордан Цонев, който разказа, че председателският съвет е обсъждал - без да стигне до обща позиция - как да не се повтори вчерашната ефективна блокада.

Докато дискусиите по същество бяха в самото си начало Асен Василев излезе на трибуната и поиска преброяване на кворума, защото се оказа, че залата е полупразна.

Последва диалог, който успя да развесели дори Йордан Цонев:

Цонев: Обсъжданията може да стават и без кворум...

Василев: При празна зала?

Цонев: Без наличие на кворум. Когато дойде време за гласувания, ще правим проверка на кворума.

В този момент депутатите от ГЕРБ спешно започнаха да се прибират от кулоарите към пленарната зала.

Василев: Не, не, ефектът е постигнат. Залата се напълни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024