Снимка: © Getty Images

Създателят на Amazon Джеф Безос се е спасил от големи загуби, след като е продал значителен дял от акциите на компанията през февруари. Това се е случило точно преди разразяването на пандемията от коронавируса, предизвикала срив на световния пазар.

Милиони хора по света загубиха работата си, но най-богатият човек на планетата е с 5,5 милиарда долара по-богат днес, отколкото в началото на годината. Само в четвъртък неговото богатство се увеличи с 3,9 млрд. до 120 млрд. долара, пише The Telegraph. 

По данни на Forbes от 5 март, Безос е най-богатият човек на планетата, след като през януари бе отстъпил първото място на изпълнителния директор на LVMH Бернар Арно.

56-годишният основател на Amazon се възползва от най-добрата тридневна серия на фондовата борса от 1933 г. насам. Тя му помогна да възстанови почти всички загуби на компанията, които Amazon претърпя този месец заради Covid-19. Една акция се търгува за малко над 1900 долара, докато през февруари цифрата беше 2170 долара.

Спасителният план на Безос включва на продажбата на акции на стойност 3,4 млрд. долара, която е осъществил през първата седмица на февруари. Няма данни милиардерът да е действал неправомерно, възползвайки се от информация за бъдещото влияние на пандемията, която не е била обществено достояние.

Продажбата на акции, които се равняват на 3% от общия му дял (12% от Amazon), се оказа по-доходоносна от продажбата му през изминалите няколко месеца. Той продаде толкова акции през последната една година, според информация на The Wall Street Journal.

Лари Финк е друг американски изпълнителен директор, който е продал значителен дял акции през февруари. Водещото лице на BlackRock си е спестило загуби от 9 милиона долара. Изпълнителният директор на компанията за база данни HIS Markit Ланс Угла е продал акции на стойност 47 милиона на 19 февруари. Тяхната стойност щеше да е 19 млн. към днешна дата.

Общо американските изпълнителни директори са продали около 9,2 млрд. долара под формата на акции на компаниите, които ръководят. Става въпрос за период от пет седмици, преди пазарите да започнат да се свиват. Сривът им стигна до 30%, а продажбата на акции спести на изпълнителните директори загуби от около 1,9 млрд. долара, изчислява The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"

Не е само Ахелой - германски антиваксъри правят комуна и в Парагвай

"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки"