Безос е продал акции за 3,4 млрд. долара точно преди срива на пазарите Снимка: © Getty Images

Създателят на Amazon Джеф Безос се е спасил от големи загуби, след като е продал значителен дял от акциите на компанията през февруари. Това се е случило точно преди разразяването на пандемията от коронавируса, предизвикала срив на световния пазар.

Милиони хора по света загубиха работата си, но най-богатият човек на планетата е с 5,5 милиарда долара по-богат днес, отколкото в началото на годината. Само в четвъртък неговото богатство се увеличи с 3,9 млрд. до 120 млрд. долара, пише The Telegraph.

По данни на Forbes от 5 март, Безос е най-богатият човек на планетата, след като през януари бе отстъпил първото място на изпълнителния директор на LVMH Бернар Арно.

56-годишният основател на Amazon се възползва от най-добрата тридневна серия на фондовата борса от 1933 г. насам. Тя му помогна да възстанови почти всички загуби на компанията, които Amazon претърпя този месец заради Covid-19. Една акция се търгува за малко над 1900 долара, докато през февруари цифрата беше 2170 долара.

Спасителният план на Безос включва на продажбата на акции на стойност 3,4 млрд. долара, която е осъществил през първата седмица на февруари. Няма данни милиардерът да е действал неправомерно, възползвайки се от информация за бъдещото влияние на пандемията, която не е била обществено достояние.

Продажбата на акции, които се равняват на 3% от общия му дял (12% от Amazon), се оказа по-доходоносна от продажбата му през изминалите няколко месеца. Той продаде толкова акции през последната една година, според информация на The Wall Street Journal.

Лари Финк е друг американски изпълнителен директор, който е продал значителен дял акции през февруари. Водещото лице на BlackRock си е спестило загуби от 9 милиона долара. Изпълнителният директор на компанията за база данни HIS Markit Ланс Угла е продал акции на стойност 47 милиона на 19 февруари. Тяхната стойност щеше да е 19 млн. към днешна дата.

Общо американските изпълнителни директори са продали около 9,2 млрд. долара под формата на акции на компаниите, които ръководят. Става въпрос за период от пет седмици, преди пазарите да започнат да се свиват. Сривът им стигна до 30%, а продажбата на акции спести на изпълнителните директори загуби от около 1,9 млрд. долара, изчислява The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът от "Соло" беше върнат в България след 11 г. укриване

Илиян Тодоров ще лежи в затвора доживот

18:53 - 01.03.2024
Важно днес

ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков

ПП-ДБ поискаха да се проведе отлагания с месеци разговор за Антикорупционната комисия

18:34 - 01.03.2024
Спорт

Аспарух Соколов спечели най-голямото международно състезание по ски за деца у нас

15-годишният скиор спечели първи места както в слалом, така и в гигантски слалом в своята възрастова категория

16:20 - 01.03.2024
Важно днес

Служител на "Криминална полиция" в София е в тежко състояние след побой

От МВР не дават подробности за нападението

15:04 - 01.03.2024
Текстове от партньори

Рекорден брой проекти са в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Телекомът ще дари 100 000 лв. за реализиране на образователни и екологични идеи

14:12 - 01.03.2024
Важно днес

Кран падна при строежа на метрото на столичен булевард, няма пострадали

Строителното съоръжение е паднало между две коли на бул. "Шипченски проход"

14:10 - 01.03.2024
Важно днес

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Австриецът е вербувал шпиони, които да преследват критици на Путин в Европа, разкриват "Шпигел" и The Insider

13:58 - 01.03.2024