Безос е продал акции за 3,4 млрд. долара точно преди срива на пазарите Снимка: © Getty Images

Създателят на Amazon Джеф Безос се е спасил от големи загуби, след като е продал значителен дял от акциите на компанията през февруари. Това се е случило точно преди разразяването на пандемията от коронавируса, предизвикала срив на световния пазар.

Милиони хора по света загубиха работата си, но най-богатият човек на планетата е с 5,5 милиарда долара по-богат днес, отколкото в началото на годината. Само в четвъртък неговото богатство се увеличи с 3,9 млрд. до 120 млрд. долара, пише The Telegraph.

По данни на Forbes от 5 март, Безос е най-богатият човек на планетата, след като през януари бе отстъпил първото място на изпълнителния директор на LVMH Бернар Арно.

56-годишният основател на Amazon се възползва от най-добрата тридневна серия на фондовата борса от 1933 г. насам. Тя му помогна да възстанови почти всички загуби на компанията, които Amazon претърпя този месец заради Covid-19. Една акция се търгува за малко над 1900 долара, докато през февруари цифрата беше 2170 долара.

Спасителният план на Безос включва на продажбата на акции на стойност 3,4 млрд. долара, която е осъществил през първата седмица на февруари. Няма данни милиардерът да е действал неправомерно, възползвайки се от информация за бъдещото влияние на пандемията, която не е била обществено достояние.

Продажбата на акции, които се равняват на 3% от общия му дял (12% от Amazon), се оказа по-доходоносна от продажбата му през изминалите няколко месеца. Той продаде толкова акции през последната една година, според информация на The Wall Street Journal.

Лари Финк е друг американски изпълнителен директор, който е продал значителен дял акции през февруари. Водещото лице на BlackRock си е спестило загуби от 9 милиона долара. Изпълнителният директор на компанията за база данни HIS Markit Ланс Угла е продал акции на стойност 47 милиона на 19 февруари. Тяхната стойност щеше да е 19 млн. към днешна дата.

Общо американските изпълнителни директори са продали около 9,2 млрд. долара под формата на акции на компаниите, които ръководят. Става въпрос за период от пет седмици, преди пазарите да започнат да се свиват. Сривът им стигна до 30%, а продажбата на акции спести на изпълнителните директори загуби от около 1,9 млрд. долара, изчислява The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024