Безплатни тестове в училище ще има само при поне 90% съгласни родители Снимка: © Getty Images

Поне веднъж седмично ще се правят безплатни тестове за Covid-19 на учениците, но само ако родителите на минимум 90% от децата в съответното училище са съгласни. Това е част от препоръките на Министерството на образованието в Насоките за обучение в условия на извънредна епидемична обстановка, които бяха публикувани днес.

Освен децата безплатно ще могат да се тестват и учителите и непедагогическите специалисти, но само след решение на педагогическия съвет и в коррдинация с РЗИ. Тази мярка е част от препоръките в Насоките, които са разработени от МОН и съгласувани със здравното министерство и социалните партньори.

Сред задължителните мерки е носенето на маски във всички часове, включително тези по физическо възпитание и спорт, които се провеждат на закрито. Изключение ще се прави само когато учениците спортуват навън, като препоръката на МОН е физкултурният салон да се използва само когато не е възможност провеждане на часовете на открито. Препоръчва се и да се избягват “интензивните физически упражнения, водещи до учестено дишане”.

В насоките се казва, че ще се положат максимални усилия за присъствени практически занятия, както за най-малките ученици, така и за тези в професионалните паралелки. Това се отнася, както за учебните и производствени практики, така и за обучението им в реална работна среда. Практическото обучение на учениците в дуална система в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини, както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.

Ако съществува невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, може да се направи нова организация, с която първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети. Така производствената практика или обучението в реална работна среда ще може да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.

Дезинфекцията и личната хигиена също са част от задължителните мерки. Изисква се ежедневно почистване и дезинфекция на всички критични точки преди началото и след приключване на смяната в училищата. Ако в училището има случаи на Covid-19 тези действия трябва да станат от четири пъти дневно, до веднъж на час.

Учениците трябва да имат осигурени базови неща за хигиената си, които масово липсват в училищата - течен сапун, дезинфектанти, салфетки за подсушаване или сешоар за ръце и тоалетна хартия. Всички помещения, които се използват от учениците трябва да се проветряват във всяко междучасие или по-често, неща като мишки, клавиатури и други инструменти се дезинфекцират също толкова често.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024