Снимка: © Getty Images

Поне веднъж седмично ще се правят безплатни тестове за Covid-19 на учениците, но само ако родителите на минимум 90% от децата в съответното училище са съгласни. Това е част от препоръките на Министерството на образованието в Насоките за обучение в условия на извънредна епидемична обстановка, които бяха публикувани днес.

Освен децата безплатно ще могат да се тестват и учителите и непедагогическите специалисти, но само след решение на педагогическия съвет и в коррдинация с РЗИ. Тази мярка е част от препоръките в Насоките, които са разработени от МОН и съгласувани със здравното министерство и социалните партньори.

Сред задължителните мерки е носенето на маски във всички часове, включително тези по физическо възпитание и спорт, които се провеждат на закрито. Изключение ще се прави само когато учениците спортуват навън, като препоръката на МОН е физкултурният салон да се използва само когато не е възможност провеждане на часовете на открито. Препоръчва се и да се избягват “интензивните физически упражнения, водещи до учестено дишане”.

В насоките се казва, че ще се положат максимални усилия за присъствени практически занятия, както за най-малките ученици, така и за тези в професионалните паралелки. Това се отнася, както за учебните и производствени практики, така и за обучението им в реална работна среда. Практическото обучение на учениците в дуална система в предприятията партньори ще се провежда присъствено според условията на трудовия договор между ученика и работодателя при зеления, жълтия и червения сценарий. Условието е да няма възпрепятстващи причини, както и да са осигурени всички противоепидемични мерки на работното място на учениците.

Ако съществува невъзможност за провеждане на производствена практика и обучение в реална работна среда, може да се направи нова организация, с която първо да се вземат всички общообразователни и теоретични предмети. Така производствената практика или обучението в реална работна среда ще може да се осъществи по-късно в рамките на учебната година.

Дезинфекцията и личната хигиена също са част от задължителните мерки. Изисква се ежедневно почистване и дезинфекция на всички критични точки преди началото и след приключване на смяната в училищата. Ако в училището има случаи на Covid-19 тези действия трябва да станат от четири пъти дневно, до веднъж на час.

Учениците трябва да имат осигурени базови неща за хигиената си, които масово липсват в училищата - течен сапун, дезинфектанти, салфетки за подсушаване или сешоар за ръце и тоалетна хартия. Всички помещения, които се използват от учениците трябва да се проветряват във всяко междучасие или по-често, неща като мишки, клавиатури и други инструменти се дезинфекцират също толкова често.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"