"Безпрецедентни атаки от Русия" подкопават демокрацията. Говори външният министър Николай Милков

"Безпрецедентни хибридни атаки" извършва Русия на територията на България, като Москва използва пълен арсенал - "включително пропаганда и контрол върху чувствителни технологии". Острите думи срещу действията на Кремъл изрече българският службен министър на външните работи и бъдещ посланик на България в НАТО Николай Милков. По думите му паралелно с руските агресивни военни действия "сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси".

Служебният министър, назначен на поста от президента Румен Радев, говори по време на откриването на конференция „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност в София.

Преди месец Министерският съвет прие и доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2022 г., в който в прав текст се казва, че "руската армия извършва системни военни престъпления в Украйна". Руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност, водейки до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България, добави на този фон настоящият дипломат № 1 в страната.

Милков каза, че Русия използва за атака включително енергийните и основните хранителни доставки, осъществява кибердейности на контрол върху чувствителни технологии, а засилването на пропагандата е "насочено към вътрешнополитическа дестабилизация на нашите общества – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна". Думите на външния министър идват на фона на това, че служебното правителство, в което той участва, както и президентът Румен Радев, често повтарят, че България не трябва да предоставя повече оръжие на нападната от Владимир Путин страна. България отказа участие в общата поръчка на боеприпаси, обявена от Европейската агенция по отбрана като част от пакта за мир в рамките на ЕС. Страната ни подкрепя пакта, но не и инициативата за закупуване на оръжие за Киев.

Според Николай Милков обаче действията на Владимир Путин и Москва вече са довели до "фундаментално променена среда за сигурност", а това е принудило НАТО и ЕС да предприемат мерки. Той припомни, че, ако досега страните в НАТО трябваше да отделят поде 2% от БВП за отбрана и почти никой (извън Полша, Гърция и прибалтийските страни - б.р.) не спазваше правилото, сега тези 2% разходи се смятат за абсолютния минимум.

Очаква се България да постигне такъв обем от разходи за въоръжените си сили през следващата година. Досега, откакто е в Алианса, София само веднъж е отговаряла на условието - когато плати накуп за 8 нови изтребителя F-16 по договор с американския производител Lockheed Martin през 2020 г.

"В този вакуум от сериозна експертиза по въпросите на сигурността и външните отношения намират почва най-различни дискусионни, меко казано, тези. Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице", предупреди днес Николай Милков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023