Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя танкове и самолети на Украйна

Президентът Румен Радев отхвърли безусловно възможността за предоставяне на оръжия от България в помощ на Украйна - поне докато съществува неговият служебен кабинет.

"Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито своите зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори", каза той, като обяви, че държавата няма да се включи в общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна.

"Редно е българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които от утре очакваме да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната", обяви още той като продължение на опорната му точка срещу партиите, наричани от него "войнолюбци".

Радев отказа да коментира представените преди седмица твърдения на главния прокурор Иван Гешев за предполагаем "заговор" и "превземане на държавата" от олигарси и криминални босове.

Президентът обаче обвини прокуратурата в "избирателно правосъдие", което промените в Закона за съдебната власт целят да премахнат.

"Нека приемем закон, който да позволява ефективно разследване на главния прокурор. Когато има висши съдебни органи, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната ситема, можем да говорим за ефективната работа на правосъдните органи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024