Снимка: © Getty Images

Българският футболен съюз обяви, че сезира Етичната комисия към европейската футболна централа УЕФА заради изказване на Димитър Бербатов, което от БФС определят като „лъжа“.

Вицепрезидентът на централата Атанас Фурнаджиев обяви пред bTV, че жалбата срещу кандидата за президент е свързана с думите му срещу бившия председател на германската федерация Райнхар Гриндел. „На миналия конгрес бившият президент на съюза на Германия беше тук, след това бе обвинен в корупция и напусна поста. Той беше пиян по време на конгреса“, каза Бербатов за него по време на интервю пред Светослав Иванов в неделя.

Бербатов иска приемане на 8 важни точки за конгреса, за да не се стигне до "пародията от 2018 г." Бербатов иска приемане на 8 важни точки за конгреса, за да не се стигне до "пародията от 2018 г."

"Ще сезираме Етичната комисия към УЕФА. Това, че е уличен в корупция и е бил пиян, което той изрече във вашето студио, са абсолютни лъжи. Той си подаде оставката за това, че е получил като подарък часовник от свой колега от Изпълкома на УЕФА. Той не е уличен в корупция, няма образувано дело срещу него, няма водено разследване. Това са доста различни неща", каза Фурнаджиев.

Малко по-късно през деня БФС проведе последното заседание на Изпълнителния си комитет преди конгреса за избор на нов президент, който ще се проведе на 12 октомври в НДК. Днес беше прието едно от изискванията, които Бербатов постави – гласуване с интегрална бюлетина за максимална прозрачност.

Гласуването ще става в 8 урни, а бюлетините ще се броят на сцената, стана ясно от изказване на Фурнаджиев пред медиите. Той заяви, че това решение било на Изпълкома, а не е взето след исканията на Бербатов. „Следваме примера на УЕФА, които гласуват с интегрална бюлетина“, каза той.

В неделя бившият нападател на „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“ заяви, че не иска да се гласува в „тъмна стаичка в ъгъла“, както преди. „На миналия конгрес са били три бюлетини - зачеркваш, пускаш, а другите две ги връщаш, за да покажеш, че си гласувал както трябва“, заяви тогава Бербатов.

Почти всички останали правила от миналия конгрес са запазени, заяви Петър Величков, който е част от настоящия Изпълком, но и основен член на екипа на Бербатов. „Все пак се върви в някаква посока, тъй като се реши бюлетината да бъде интегрална. Това обаче не е достатъчно, за да може да се създадат условия на делегатите да могат свободно и без страх да изразят волята си. Ако се броят гласовете като на миналия конгрес - взимат се урните и се прибират някъде, а после се вадят резултати, това ще остави сериозни съмнения върху резултатите“, изрази притесненията си той.

Бербатов поиска още независими представители на УЕФА и ФИФА да осъществят наблюдение на изборите за президент на БФС. Фурнаджиев отговори, че те "не идват по покана, а са задължителни".

Той обаче не даде гаранции за свободен достъп на медиите за отразяване на живо през цялото време, през което се провежда конгресът – още едно от условията на Бербатов. „Не мога да отговоря, това ще се реши по време на самия конгрес. На конгресите на УЕФА медиите седят отзад и накрая идват при обявяването на резултатите“, каза вицепрезидентът.

Преди дни Бербатов обясни защо достъпът на медиите е важен и предупреди: „Ако Изпълкомът в сряда вземе същите решения като на миналия конгрес, да знаете, че конгресът ще бъде нагласен“.

Бившият нападател ще се бори за 4-годишен мандат с настоящия шеф на БФС Борислав Михайлов и с още четирима кандидати - Христо Порточанов, Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си