Бил Гейтс не се интересува какво мислите за него Снимка: © Getty Images

Как да изчистиш името си, когато милиони хора по света те сочат с пръст като враг No.1 на човечеството? Бил Гейтс има един отговор: да не обръща внимание на абсурдните теории на конспирацията.

Милиардерът беше нарочен за организатор на световен заговор за разпространение на новия коронавирус с цел задължаването на всички хора да си поставят ваксини - а с тях (според масово споделяната конспиративна версия) да им бъдат внедрени микрочипове.

"Никога не съм се занимавал с каквото и да е, свързано с микрочипове. Става трудно да отричам подобни твърдения, защото са толкова глупави и странни", каза той по време на среща с разговор с журналисти в сряда, цитиран от Business Insider.

От години Гейтс призовава световните власти да обърнат внимание на подценяваните заплахи от пандемиите. Още през 2016 г. той разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп, като настоява страната да предприеме по-строги мерки, за да се подготви в случай на появата на инфекциозни болести сред населението.

Ангажираността му към темата и лекцията му на TED-конференция от 2015 г., на която развива сценарий с големия брой жертви от евентуална пандемия, се превърнаха в повод за появата на дезинформационна онлайн-кампания, която твърди, че Гейтс и съпругата му са виновни за създаването на вируса и търсят лична печалба от борбата с Covid-19.

Семейната фондация на Гейтс обеща да предостави 300 милиона долара за разработка на ваксини срещу заболяването.

Отделно беше поет ангажимент за 1,6 млрд. долара в период от 5 години за осигуряване на ваксини за децата в най-бедните страни по света.

"Нашата фондация събира пари, за да купува ваксини. Затова знаехме за риска от появата на пандемия и го обявихме публично", казва той пред журналистите.

Колкото до "масовото следене", Гейтс посочва, че всяка здравна система по света поддържа архив с информация за това кое дете е получило ваксина срещу морбили и кое - не, например.

"Но микрочипове не са използвани никога в тази практика", посочва той.

Въпреки всичко нездравата мания на любителите на конспиративни теории по адрес на Бил Гейтс не спира от началото на годината. Според данни на Zignal Labs, които правят анализи на съдържанието в традиционните и социалните медии, твърденията за заговора около Гейтс са споменати 1,2 милиона пъти между февруари и април.

В края на май Yahoo News и YouGov публикуваха данни, че 28% от американците смятат за достоверни конспиративните теории. 44% от републиканците и 50% от хората, които получават основната си информация за деня от Fox News, са съгласни, че Гейтс стои зад световната криза с Covid.

На въпрос какво мисли за тези данни, Гейтс ги определя като "малко притеснителни". В същото време той посочва, че подобни настроения не са спрели правителствата по света и други благотворителни организации да продължат да финансират търсенето на успешна ваксина срещу Covid.

Според него - ако някой ден ваксините срещу Covid бъдат разработени и готови за производство, те трябва да бъдат разпределени първо в държавите с по-слаби здравни системи, в които социалното дистанциране е по-трудно за изпълнение.

"Светът трябва да работи заедно, за да разработи безопасни и ефективни ваксини и да гарантира, че производството им ще може да се организира в по-голям мащаб, за да можем да ги разпределим към онези, които имат най-голяма нужда, а не просто на онези, които могат да платят най-много".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024