Бил Гейтс не се интересува какво мислите за него Снимка: © Getty Images

Как да изчистиш името си, когато милиони хора по света те сочат с пръст като враг No.1 на човечеството? Бил Гейтс има един отговор: да не обръща внимание на абсурдните теории на конспирацията.

Милиардерът беше нарочен за организатор на световен заговор за разпространение на новия коронавирус с цел задължаването на всички хора да си поставят ваксини - а с тях (според масово споделяната конспиративна версия) да им бъдат внедрени микрочипове.

"Никога не съм се занимавал с каквото и да е, свързано с микрочипове. Става трудно да отричам подобни твърдения, защото са толкова глупави и странни", каза той по време на среща с разговор с журналисти в сряда, цитиран от Business Insider.

От години Гейтс призовава световните власти да обърнат внимание на подценяваните заплахи от пандемиите. Още през 2016 г. той разговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп, като настоява страната да предприеме по-строги мерки, за да се подготви в случай на появата на инфекциозни болести сред населението.

Ангажираността му към темата и лекцията му на TED-конференция от 2015 г., на която развива сценарий с големия брой жертви от евентуална пандемия, се превърнаха в повод за появата на дезинформационна онлайн-кампания, която твърди, че Гейтс и съпругата му са виновни за създаването на вируса и търсят лична печалба от борбата с Covid-19.

Семейната фондация на Гейтс обеща да предостави 300 милиона долара за разработка на ваксини срещу заболяването.

Отделно беше поет ангажимент за 1,6 млрд. долара в период от 5 години за осигуряване на ваксини за децата в най-бедните страни по света.

"Нашата фондация събира пари, за да купува ваксини. Затова знаехме за риска от появата на пандемия и го обявихме публично", казва той пред журналистите.

Колкото до "масовото следене", Гейтс посочва, че всяка здравна система по света поддържа архив с информация за това кое дете е получило ваксина срещу морбили и кое - не, например.

"Но микрочипове не са използвани никога в тази практика", посочва той.

Въпреки всичко нездравата мания на любителите на конспиративни теории по адрес на Бил Гейтс не спира от началото на годината. Според данни на Zignal Labs, които правят анализи на съдържанието в традиционните и социалните медии, твърденията за заговора около Гейтс са споменати 1,2 милиона пъти между февруари и април.

В края на май Yahoo News и YouGov публикуваха данни, че 28% от американците смятат за достоверни конспиративните теории. 44% от републиканците и 50% от хората, които получават основната си информация за деня от Fox News, са съгласни, че Гейтс стои зад световната криза с Covid.

На въпрос какво мисли за тези данни, Гейтс ги определя като "малко притеснителни". В същото време той посочва, че подобни настроения не са спрели правителствата по света и други благотворителни организации да продължат да финансират търсенето на успешна ваксина срещу Covid.

Според него - ако някой ден ваксините срещу Covid бъдат разработени и готови за производство, те трябва да бъдат разпределени първо в държавите с по-слаби здравни системи, в които социалното дистанциране е по-трудно за изпълнение.

"Светът трябва да работи заедно, за да разработи безопасни и ефективни ваксини и да гарантира, че производството им ще може да се организира в по-голям мащаб, за да можем да ги разпределим към онези, които имат най-голяма нужда, а не просто на онези, които могат да платят най-много".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023