Билетите за отменени културни събития могат да се връщат Снимка: © Getty Images

Закупените билети за отменени културни мероприятия у нас ще могат да се презаверят за следващи спектакли или да бъдат върнати. Това стана ясно от указания на Министерството на културата към културните институти във връзка с предприетите превантивни мерки против новия коронавирус.

Както знаете, в неделя Министерският съвет въведе забрана за провеждането на културни мероприятия на закрито на територията на цялата страна.

Според указанията културните институти трябва да поставят на видими за гражданите места - на входа, до касите и на електронните си страници, информация за техните права, за решенията на ръководствата във връзка с възникналата извънредна ситуация и за необходимите предпазни мерки, които посетителите да предприемат във връзка с посещенията на публичните места.

В музеите, художествените галерии и изложбените зали на територията на всички области в страната се преустановява до второ нареждане организирането на културни мероприятия като откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на образователни програми, семинари и конференции. Към момента се спира още провеждането на концерти, чествания и други събития, които предполагат събирането на групи хора в ограничени пространства.

Забранява се провеждането на беседи за групи, както и на всякакви мероприятия с участието на деца и ученици. В обекти с ограничена площ се редуцира достъпът на посетители, като се спазва безопасно разстояние между посетителите, както и указанията на Министерство на здравеопазването.

Преустановяват се всички културни мероприятия, предвидени за провеждане в обществените библиотеки и читалищата, предполагащи събиране на хора. Отправена е и препоръка за затваряне на читалните зали в библиотеките, а обслужването в заемните служби е препоръчително да се извършва при осигурено достатъчно разстояние между гражданите, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Междувременно от Българския футболен съюз обявиха, че временно спират продажбата на билети за предстоящия полуфинален плейоф за ЕВРО 2020 между България и Унгария. Баражът е насрочен за 26 март на националния стадион "Васил Левски".

Преустановена е и продажбата на пропуски за европейската квалификация на младежкия национален отбор срещу Естония на 29 март.

Българският футболен съюз поддържа постоянен контакт с държавните органи, Националния оперативен щаб и УЕФА и има готовност да реагира своевременно при промяна на ситуацията и евентуална отмяна на ограниченията, информираха от съюза на официалния си сайт.

В случай на финално решение двубоите да се играят при закрити врата, всички привърженици, закупили билети, ще бъдат информирани за начините, по които ще могат да получат парите си обратно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Бизнес

Да отгледаш талант или първите 20 години на Experian в България

Вътрешната култура и израстването на служителите са водещи за българския офис

11:20 - 19.04.2024