Една нощ през 2016 година 14 годишната Били Айлиш - танцьор и музикант от Лос Анджелис, качва своята първа песен - Ocean Eyes в SoundCloud. Нейната цел е парчето да стигне до един единствен човек - учителят й по танци. Когато се събужда на следващия ден, песента вече е станала хит в стрийминг платформата.

Парчето й вдъхновява огромен брой неофициални ремикси, някои от които привличат вниманието на звукозаписната индустрия. Така девойката, която до момента е записвала музиката си в стаята си и за собствено удоволствие, подписва договор с две звукозаписни компании. И се изстрелва в небето.

Сега Били Айлиш е на 17 и е любимка на тийнейджърите по цял свят. Песента й Bad Guy се изкачва до N1 в класацията на Billboard Hot 100.

Айлиш е доста противоречива като образ и дава заявка, че няма да играе по правилата на тийн идолите, които познавахме досега.

Парчетата й са едновременно леко депресивни (When the Party's Over) и едновременно с това сатирични, дори саркастични (Wish You Were Gay). Айлиш смесва различни стилове - поп, денс, трап, индъстриъл, дори джаз.

През 2017 година песента й Bored е включена в първия сезона на 13 Reasons Why на Netlix, а през август пуска любимия на критиците албум "Don't Smile at Me".

През 2019-та идва и вторият й албум - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, а представянето й на Coachella е определено като триумф.

Дори и да не може да се картотекира в един жанр, музиката й е много консистентна, а дебютният й албум чупи няколко рекорда за седмица. 12 от 13-те песни вътре влизат в Billboard Hot 100 - нещо, което не се е случвало на женски глас до момента, а продажбите на албума й за първата седмица - това е друга категория, по която се класират изпълнителите, са на второ място след тези на титана Ариана Гранде.

В това че Били Айлиш е по петите на Ариана Гранде има доста ирония. Ариана, Деми Ловато, Майли Сайръс и Селена Гомез градят музикалната си кариера след като вече имат изяви по телевизията. Айлиш е продукт на новото време - тя е дигитално дете, направила кариера благодарение на патформа за генерирано от потребителите съдържание.

Другите тийн звезди от ранга на Джъстин Бийбър и Алесия Кара имат ужасно много супер отдадени фенове в YouTube, тази критична маса естествено води до нови договори за тях. Зад тях обаче стоят екипи от продуценти, хора, които пишат песните им. И никой от тях не е правил хит за една нощ в SoundCloud.

Не е тайна, че Били тя пише музиката си заедно с брат си Финиъс О'Конъл, който е с 4 години по-голям от нея. Както предполага фамилното им име семейството е с ирландски и шотландски корени. Родителите на Финиъс и Били, чието пълно име е Били Айлиш Пайрът Байърд О ' Конъл, също са от ентъртеймънт бизнеса, което обяснява и както правят в Калифорния.

Били и Финиъс имат силна връзка и двамата не са ходили на училище, а са се обучавали вкъщи като деца. И точно тази близка връзка според Били е в основата на техния успех. Като малка Били пее в Детския хор на Лос Анджелис ,

В свое интервю за подкаста на VOX братът казва, че той и сестра му са си аутсайдери и че процесът им на правене на музика е "супер прост". Като брат и сестра те имат има постоянна и непосредствена връзка, могат да си говорят по всяко време без да се съобразяват с външен продуцент.

За Айлиш творческата свобода е много важна. В свое интервю за Vanity Fair тя казва:

"Какъв е смисълът да правя нещо, което някой друг е поискал от мен и в което нямам думата."

Най-верните феновете на Били Айлиш са между 9 и 16 години и всички те казват за нея едно и също: "Тя е толкова различна!". Самите Били и Финис са "всеядни" по отношение на музиката, която слушат, което обогатява и сами тях. "Слушаме всички жанрове, нова музика, стара музика и после преработваме всичко това до наша си музикална субстанция". Според брата, те не имитират индивидуално звучене или групи, а имат собствена алхмия.

Най-атрактивната част от музиката на Били Айлиш е нейният глас.

В някои парчета тя пее с приглушен шепот, което прави песните й да изглеждат като тийнейджърска изповед. В гласа й има много меланхолия.

Според брат й те записват така, че музиката да подчертава уникалния глас на Били. Всичко е ниско, без инструменти, които да се припокриват с гласа.

Веднъж е чудовището под леглото "Why aren't you scared of me? Why do you care for me? / When we all fall asleep, where do we go?", друг път е саркастичен глас, който се подиграва на токсичната мъжественост: "So you're a tough guy [...] chest-always-so-puffed guy".

Почти не ползва Facebook и Twitter, нейното поколение е в Instagram. С над 35 млн. последователи, акаунтът й е притегателна сила за най-скъпите марки - Louis Vuitton Prada, YSL, . Ходи облечена с овърсайзд дрехи, суитшърти и широки долнища, по които логата на топ брандовете се сменят също както и цвета на косата й в различните нюанси на синьото, черно и неоново зелено. Нейната запазена марка е отегченият поглед - нещо като антипод на секси селфито, който доминира в Инстраграм фийда на инфлуенсърите.

Отношението на Били към модата е като към музиката :"мразя идеята за стиловете", казва тя

Липсата на стил обаче също е стил.

Първоначално Били Айлиш носи ширики дрехи, за да не й се подиграват за тялото й. След това това става нейна запазена марка и тя привлича вниманието не само на музикалната сцена. Били работи с японеца Такаши Мураками - един от най-известните съвременни артисти. Заедно създават нейна линия дрехи, вдъхновена от музикално видео, което също е правено заедно с Мураками.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024