Billa влиза в нови градове и въвежда концепцията на „квартални магазини“ Снимка: © BILLA

До края на годината BILLA отваря общо 12 нови магазина. Веригата влиза за пръв път в 5 населени места - Созопол, Чирпан, Троян, Силистра и село Граф Игнатиево. Компанията отбелязва втора поред силна година, но отчита и промяна в поведението на потребителите.

Повече от 20% от клиентите казват, че пазаруват по-малко и търсят по-добри цени.

В отговор на поскъпването на живота, потребителите търсят основно промоции и използват повече програмите за лоялност. Това показват наблюденията на една от големите вериги у нас.

BILLA отчита, че именно отстъпките са били водещи за 50% от потребителите в България.

„Клиентите търсят промоции, промоции и пак промоции,“ обобщава изпълнителният директор на BILLA България Вигинтас Шапокас.

Според него българите са едни от най-прагматичните потребители и в по-голяма степен от останалите европейски клиенти считат, че местните продукти са по-качествени.

Затова и акцентът на веригата е върху регионалните продукти, промоциите и картите за лоялни клиенти.

Все по-голям интерес наблюдават и към възможността за онлайн пазаруване.Засега услугата е достъпна само в София, но през следващата година компанията планира да започне доставки до час и в Пловдив, Варна и Плевен.

„Достъпно за вас“

От веригата хипермаркети отчитат, че инфлацията пада значително през последния месец, а в последните 2-3 седмици дори наблюдават дефлация. Че поскъпването на живота забавя хода си се вижда и от данните на НСИ, според които годишната инфлация през октомври е била 5,8%.

Нашите доставчици вече почти не качват цените. Преди дни говорих с директора на една от големите компании и той каза, че вече не вижда възможност да се вдигат цените, защото клиентите започват да се отдръпват и да пазаруват по-малко,“ обясни изпълнителният директор на BILLA България Вигинтас Шапокас и допълни, че това е добра новина за всички, не само за потребителите, но и за политиците.

От една страна това означава, че България ще успее да покрие критериите за членство в Еврозоната, но от друга, ако дефлацията се задържи по-дълго, може да се окаже проблем за икономиката, допълни Шапокас.

Той обясни, че към момента BILLA не участва в инициативата „Достъпно за вас“ на икономическото министерство, която започна от 15 ноември и предвижда по-ниски цени на поне 50 основни продукти в хипермаркетите.

Изпълнителният директор Вигинтас Шапокас аргументира решението за това с негативното становище на КЗК по темата и понижаващата се инфлация, дори дефлация, която наблюдават във веригата през последните седмици.

„Трябва да призная, че министерството направи много промени след силно негативното становище на КЗК по отношение на инициативата, но все още няма ясна позиция и уверение от страна на антимонополната комисия, че инициативата няма да вреди на конкуренцията, а с КЗК шега не бива,“ заяви Шапокас и допълни, че следят развитието по темата и не изключи възможността в бъдеще и Billa да се включи в инициативата.

Oт компанията казват, че и в момента предлагат над 1500 промоционални оферти всяка седмица.

Бизнес резултати

BILLA България отчете втора поред успешна година с оборот от над 1,1 млрд. лева за първите 10 месеца на 2023 година.

„Потребителите в България преоткриха BILLA и имаме много сериозен ръст по отношение както на оборота, така и на клиентите“, обясни Шапокас.

За първите десет месеца на годината компанията отчита ръст 15,8% спрямо 2022 година.

През 2023 година BILLA e инвестирала в разширяване и обновяване на магазинната ѝ мрежа възлиза на 62 милиона лева. Компанията открива нови 250 нови работни места.

„Продължаваме да инвестираме и да растем, защото виждаме България като добро място за развитие и бъдеще,“ заяви изпълнителният директор на Billa в България – Вигинтас Шапокас.

Компанията планира да разшири централния си склад до София в началото на следващата година и ще инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база в село Загоре, близо до Стара Загора. Новата складова база трябва да заработи през първата половина на 2025 г.

"Складът ще бъде много зелен, много устойчив и с мисъл за природата," обясни Шапокас и допълни, че компанията ще инвестира все повече в устойчивите решения.

На покрива на склада ще бъдат инсталирани соларни панели, предстои да бъдат изградени и покрити паркинги, отново със солари.

Малки квартални магазини „BILLA днес“

Компанията има повече от 150 магазина в страната. Докрая на годината четири от тях ще отговарят на новата концепция на веригата за малки квартални магазини.

„Вече е все по-трудно да намираме големи площи и това ще бъдат магазини, в които можете да отидете, както се казва по пантофи и да напазарувате за деня“, коментира Шапокас.

Квартален магазин на BILLA вече работи в Добрич, предстои да бъде отворен и в Силистра.

Подобни обекти ще зарарботят, както в кварталите на големите градове, така и в по-малките населени места. Магазините ще са на площ от 450-500 кв.м., а според концепцията - ще предлагат разнообразие от продукти, които отговарят на ежедневните нужди на потребителите, спрямо региона и локацията.

Електронни ваучери за храна

Изпълнителният директор на BILLA България очерта и области, в които се очертават предизвикателства. .

Сред тях е замяната на хартиените ваучери за храна с електронни. От 1 януари това ще стане частично, а от юни 2024 година трябва да останат само електронните.

Според Вигинтас Шапокас идеята е чудесна, но картовите оператори ще начисляват такси от 1,5%, за плащанията с електронните ваучери.

„Представете си стойността на тези ваучери на година е 1,5 млн. лева годишно, тази такса 1,5%, която ще искат операторите, ще е в размер на 20 млн. лева на година“, коментира Шапокас.

Предвид социалната насоченост на ваучерите, според него трябва да се наложи таван от 0,3% на таксите, които представляват допълнителен разход за супермаркетите, независимо дали са малки или големи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024