Биляна Лаундс и добрият стар мед: От кошерите до саковете на спортистите Снимка: © Димитър Кьосемарлиев

Какво може да е общото между българския био мед и футболния грант Интер Милан? Пресечна точка, оказва се, има и това е компанията Mellifera, която от няколко месеца вече е публична след успешното си листване на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Нейните медени гелчета вече привличат интереса не само на именития отбор от италианската Серия А, но и на такива от други първенства и спортове. И обещават да преобърнат разбирането за енергийните храни и стимуланти.

Биляна Лаундс-Николова е основател и управляващ директор на „Мелифера“ АД, чийто най-известен продукт са енергийните биогелове за спортисти. До 2014 г. издава списанията .net и „ФОТОмания“, преди да скочи окончателно в света на меда и пчелите и да даде старт на новото си бизнес начинание.

Mellifera (б.р. – от латински „правещата мед“) се ражда преди седем години, когато Биляна Лаундс - Николова се заема с мисията да популяризира българския пчелен мед по света. „Това е моя лична кауза“, споделя тя пред Булевард България и казва, че едно от най-големите предизвикателства е как този иначе качествен, но непознат продукт да бъде представен в чужбина по конкурентен начин. Така първоначално започва да продава овкусен мед на пазари в Близкия Изток и скоро постига успехи в Сингапур, Хонконг, Швеция, Кувейт, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Междувременно надгражда образованието си със специализация в сферата на хранително-вкусовата промишленост, а сега се обучава и за меден сомелиер в Италия. „Играейки си и експериментирайки с меда, стигнах до рецептата за медените гелчета“, разказва тя. Днес, във време на високи технологии и вторачени в авангардно звучащия изкуствен интелект, рядко имаме очи за иновациите в традиционните сфери като хранителната индустрия. Но MelliGel е потвърждение, че такива са възможни.

Иновацията на Mellifera

Тя не се състои толкова в самия продукт, колкото в намирането на ново приложение на меда, иначе познат на човечеството от хилядолетия. MelliGel е предназначен за спортисти, които имат нужда от допълнителна бърза енергия. В момента на пазара могат да се намерят множество сходни гелове, но като цяло те се правят от „евтин и тежко преработен въглехидрат, получен от високофруктозен царевичен сироп или друг вид ГМО култури“, пояснява Биляна Лаундс.

Българската алтернатива стъпва на три основни природни съставки – био мед, кордицепс (гъба, която също дава енергия) и сол, необходима за електролитния баланс, нарушен от високо интензивната спортна дейност. Продуктът има седем вкусови вариации, също извлечени по естествен начин – плодовите например са от лиофилизирани ягоди и малини.

Хранителната технология прави енергийните гелове на Mellifera първите по рода си, по думите на Биляна Лаундс. „Продуктът е биосертифициран и целта ни е да няма готвене, за да не се загубят съставките чрез температурни или други процеси.“ Меда компанията си набавя от партньорска мрежа от български пчелари, някои от другите съставки, като малините например, също са от местни производители. Останалите са внос, предимно от Европа.

На гребена на био тренда

Появата на MelliGel идва в точния момент. От една страна е задълбочаващата се през последните години тенденция към чиста спортна храна, а от друга пандемията подчерта тази посока на мислене още повече. „Тази тенденция за чиста спортна храна вече е световна. И МОК, и УЕФА казват, че спортистите трябва да се обръщат към чиста храна. И ние се оказахме на точното място, в точното време, така че това маркетингово беше много добре за нас.“

Че медът е полезен въглехидрат, на теория се знае, но от Mellifera искат да демонстрират това и по научен път. Затова решават да проведат клинично проучване. Партнират си с група професионални спортисти, чиито показатели биват тествани чрез пласебо. Резултатите им след приема на продукта или това, което си мислят, че е той, се изследват в лабораторията на НСА и скоро се ще бъдат публикувани официално. „Ние знаем, че трябва да работи, но искахме да го докажем и емпирично“, отбелязва Биляна Лаундс.

Иначе MelliGel вече е сертифициран като първия 100% био енергиен гел от Informed Sport (Световната организация, която тества спортните храни и добавки за вещества, съгласно изискванията на Световната антидопингова асоциация – WADA). Процедурата е тежка и продължителна, но жизнено необходима за всяка компания, която иска да работи с професионални спортисти. „В момента, в който се появихме в списъка със сертифицирани продукти, веднага проявиха интерес нутриционистите, треньорите и лекарите на големи международни отбори, които сами започнаха да се свързват с нас и да искат мостри“, казва Биляна Лаундс.

Именно така с Mellifera се свързват и от Интер Милан. В момента българските енергийни гелчета са включени в кошница от продукти, които нутриционистът на тима ще препоръча да бъдат използвани от техните състезатели. „Ще бъде голям успех, защото ги гледат всички останали. Вече сме в контакт с тях, но и с редица други организации.“ Интерес към продукта има от крикет асоциацията на Индия, ръгби и бейзбол отбори, футболисти от Латвия и Англия, но най-вече от колоездачи и бегачи.

„Геловете дават енергия за спортове, които изискват издръжливост. Не стават за вдигане на щанги и бокс например, където има експлозивна енергия.“

Пътят минава през борсата

Повишената видимост на международната сцена води след себе си необходимостта от повишаване на производството. Компанията разполага със собствена база, която в момента се разширява и модернизира. Търсенето на средства за проекта я отвежда на БФБ, където от пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM Mellifera набира малко над 1 млн. лв. през декември 2022 г.

Избира този източник на финансиране по няколко причини. От една страна, популярните сред стартъпите фондове за рисков капитал са по-ориентирани към технологичните играчи. „Всички са насочили взор в технологиите, докато храните бяха пренебрегнати, защото бяха познати и изглеждаха, че нямат потенциал да се развиват със скокове, а те имат, особено ако е нов продукт“, коментира Биляна Лаундс. В този ред на мисли е любопитно, че на пазара BEAM има още една компания в сферата на био храните – Smart Organic, както и такава, фокусирана върху подпомагането на пчеларите – Bee Smart Technologies, която обаче в основата си е технологична.

Mellifera все пак се среща и с представители на някои фондове за дялови инвестиции – освен технологичния им фокус обаче другото специфично при тях е, че те целят и по-големи инвестиции, което е свързано с придобиването на по-голям дял в компанията. Вместо да вкара един по-голям участник в дружеството си производителят на медени продукти решава да даде възможност на повече на брой независими малки инвеститори, които вече са заявили интерес да вложат средства.

BEAM се оказва много удобен формат за това. Стъпването на фондова борса е знак за признание и дава кредит на доверие пред целевите чужди пазари. „Това е много добра референция – ние сме публични, открити, на борсата сме.“

Набраната от БФБ сума е под първоначално заявената цел на Mellifera, но е „достатъчна, за да разширим рязко производството“, уверява Биляна Лаундс. Друга част от средствата ще послужат за оперативни разходи и маркетинг.

През последните две години MeliGel на практика е в тестова фаза. Компанията предпочита да не бърза с масовото производство, за да изпипа първо технологията си. Затова започва да си партнира с редица български спортисти от различни федерации, от които получава обратна връзка за всичко – от вкуса, през отварянето на пакетчето, до това как се държи продуктът. Едно от предизвикателствата, с които се сблъскват, е как да предотвратят кристализирането на меда, така че да остане течен. „Вече подобрихме рецептата и отстранихме дефекта.“

Целта сега е да произвеждат около 5 милиона пакетчета на година. „Това може да не звучи като много за други сектори, но за един специализиран нишов продукт е добър обем“, обяснява Биляна Лаундс. Бройката е изчислена на база първоначалния капацитет и пазарите, към които Mellifera се е насочила. Компанията стъпва на опита си в страните от Близкия Изток, където има ексклузивен дистрибутор. Също в Гърция и Германия. В момента регистрира продукта си в Бразилия, която не е била част от плана, но „се оказа, че има интерес от тях и решихме да пробваме“.

Ключовите пазари са тези в Западна Европа и особено английският. „Англия е много добре развит пазар, има всякакви гелове, но 80% от тях може би са чиста химия, т.е. ние имаме шанс защото нашият продукт е с по-добри конкурентни качества. Пазарът е развит, хората знаят какво е това.“

На въпрос за мястото на България, отговорът на Биляна Лаундс е, че въпреки малкия му размер, тя не изключва този пазар. „Той беше ценен в началото, защото е много лесна и къса обратната връзка с хората тук.“ Страната остава нещо като инкубатор и експериментариум – ако се получи тук, идеите се мащабират другаде.

На този принцип в момента се търси разширяване на целевите потребители отвъд спортистите към хора, които имат нужда от енергия, но не искат да посягат към вредни субстанции, каквито са например популярните енергийни напитки. Така Mellifera вече работи с хора на първа линия – планински спасители, шофьори на линейки, спортната организация на МВР – все хора, които са в движение, в невъзможност да седнат и да ядат нормално, на които им трябва фокус и концентрация на ума.

Наскоро се обръща им към по-младите потребители, като си партнира с някои университети в страната. Каузата на компанията да популяризира меда като суперхрана се разширява, като идеята е да се преобърне отношението на студентите към бързите стимуланти.

„Може да се получи бърз стимулант и без тази цена за здравето“, подчертава Биляна Лаундс и казва, че в момента компанията разработва два нови продукта – тоник и желирани бонбони, също базирани на мед и био съставки.

Какви са рисковете?

Един от най-големите рискове е липсата на кадри. „В нашия случай не е толкова фатално, защото процесите са автоматизирани и може да се компенсира донякъде“, казва Лаундс, но отбелязва, че приоритетно компанията се е насочила към привличането на студенти с идеята да ги развие като професионалисти.

По отношение на суровините рискове не вижда, изхождайки от нишовия продукт и наличието на основната съставка на местна почва. „В България има много голямо производство на био мед, пчеларите все се оплакват, че им изкупуват меда на безценица, че не оценяват труда им… вярвам, че им помагаме по този начин.“ Що се отнася до неотдавнашния хаос с веригата на доставки, Mellifera не го усеща, защото по това време все още в тестови режим. За в бъдеще не очаква проблеми, тъй като е осигурила близки доставчици в Европа.

„Нашите цели са толкова амбициозни, че рискът е да не ни се случат във времето, в което си представяме.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024