Снимка: © Getty Images

Новият щам на Covid-19, който започна разпространението си от Великобритания, показва, че вирусът се е приспособил към човешкия организъм. Причини за тревога има, но мутацията не е нещо необикновено. Все пак – нещата в този случай са малко по-различни, а SARS-CoV2 се разпространява по-бързо в този си вариант.

Това обобщение направи биоинформатикът Рихард Нехер, който е ръководител на изследователска група в Биоцентъра на швейцарския университет в Базел. Той проучва промените при бактериите и вирусите и заедно с екипа си цели да установи основните правила на еволюцията им. В миналото е изследвал вируса "инфлуенца", а от няколко месеца следи генетичното развитие на SARS-CoV2.

41-годишният учен сподели пред Spiegel, че въпреки притесненията от новия щам на коронавируса, той не очаква основните му черти и характеристики да се променят съществено в следващите няколко години, което означава, че ваксините може да бъдат все така ефикасни.

Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията?

Нехер призна, че е разтревожен от появата на този вариант и го намира за „необикновен“. „Този и още един щам вече са познати във Великобритания и Южна Африка. При тях се наблюдават мутации във важни части от генома на вируса. Така че ние спешно трябва да разберем как се разпространяват и откъде са дошли“, сподели биоинформатикът.

Той каза, че щамовете, открити в Обединеното кралство и Южна Африка, са различни. „Нямат общ произход. Но имат няколко прилики. Това ни води до мисълта, че и в двата случая вирусът фактически се е адаптирал към човешкия организъм“.

„Абсолютно нормално е вирусите да мутират. През последните няколко месеца отделих доста време в обяснения, че повечето от тези мутации не трябва да предизвикват тревога. Но нещата тук са малко по-различни“, сподели Нехер.

„Тук наблюдаваме много мутации в повърхностния протеин (б.а. – шиповия протеин) на вируса. Това е необикновено. Имаме два такива варианта и те се разпространяват сравнително бързо. Все още не е направено заключение дали има връзка със свръх разпространението. Но хипотезата, че този щам се предава по-бързо от преди, за мен изглежда очевидна“, смята ученият от Базел.

Според британските здравни власти – вариантът е със 70% по-лесно разпространение от обикновено. Здравният министър Мат Ханкок обяви, че ситуацията е „извън контрол“, Европа спира постепенно всички полети от Великобритания, а премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън наложи още по-строги противоепидемични мерки.

„Информацията за по-бързото разпространение е базирана на епидемиологични модели. Анализира се колко бързо новият щам измества предходния. Може да вярваме на изявленията (б.а. – на британските здравни власти). Но остава да видим дали цифрата на по-бързото разпространение е 70%. Може да бъде 30 или 40 на сто. Във всеки случай – изглежда така, че новият вариант се предава значително по-лесно от предишните“, смята Нехер.

Борис Джонсън обяви, че 60% от новите инфекции в Лондон са свързани с новия щам. Дали той ще измести напълно предходния? „Със сигурност може един вариант на вируса напълно да измести останалите. Вече видяхме това през пролетта“, каза биоинформатикът.

Мутацията засяга така наречения шипов протеин, а ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna тренират имунната система да изгради патоген със структурата на точно този белтък. Това означава ли, че ваксините няма да са ефикасни срещу новия щам?

„Не се очаква това да е така към този момент“, отговори Нехер. „Шиповият протеин е голям белтък, който имунната система може да атакува на много различни места. Не се очаква индивидуалните мутации напълно да предотвратят неговото засичане от страна на организма. Но трябва да наблюдаваме всичко това“.

„Възможно е имунната система на ваксинираните хора, в даден етап в бъдеще, да не успява да разпознава нови варианти на вируса. Трябва внимателно да изследваме това. Но не очаквам характеристиките на вируса да се променят много в следващите две или три години“, добави ученият.

Според него – не е ясно дали новият щам е по-смъртоносен и води до по-тежки случаи на инфекцията. „Все още няма информация в такива детайли. Но като цяло, не сме виждали нов вариант да води до по-леки симптоми на болестта. Имаше само един случай, но този тип вирус изчезна преди много време“.

България спря полетите от Обединеното кралство като предпазна мярка за спиране на евентуалното разпространение на новия щам на коронавируса. Същото сториха още Нидерландия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Турция, Австрия и още страни в Европа и света. Ще помогне ли тази мярка?

България спира полетите от Великобритания и налага карантина на всички пристигащи

„Предполагам, че новият вариант вече може да бъде открит на много места“, каза Нехер. „Но това ограничение може да ни спечели време и да предотврати вноса на щама на някои места. Очевидно е обаче, че правилата и стриктните мерки все още не спират напълно разпространението. А ако новият щам се разпространява по-бързо, трябва да предпазваме още повече хора“.

„Трябва все пак да помним, че ефективната ваксинация може да намали предаването на вируса сред хората. Така че намаляването на броя нови случаи сега може да доведе до много, много големи дивиденти. Защото виждаме светлината в края на тунела“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър