Европа се изолира от Великобритания заради новия щам на Covid: Какво знаем за мутацията? Снимка: © Unsplash

В Южна Англия се разпространява нов щам на коронавируса, а Европа гледа сериозно на случващото се в Обединеното кралство. Десетки страни, включително и България вече прекратиха транспортните връзки с Лондон, за да спрат евентуално разпространение на новия вариант на SARS-Cov2.

България налага 10-дневна карантина на всички, пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия - именно заради новия щам. Мярката ще продължи от 20 до 31 декември. Междувременно стана ясно, че полетите между България и Великобритания се преустановяват до 31 декември. Заповедта влиза в сила от полунощ.

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

Какво знаем за новата мутация? Британският премиер Борис Джонсън обяви в събота, че тя е 70% по-лесно преносима сред населението от досегашния вариант на вируса. Смята се, че новият щам е довел до рязко покачване на инфекциите в Лондон и Южна Англия. Въпреки това – „няма никакви доказателства, че той е по-смъртоносен и причинява по-тежки форми на болестта“, каза министър-председателят.

Също така не е доказано, че ваксините срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech и Moderna могат да бъдат по-малко ефективни срещу мутацията.

Лондон въвежда още ограничения заради нов щам на Covid-19

Британските здравни власти казаха пред Световната здравна организация, че са идентифицирали щама миналата седмица. Предполагат, че най-вероятно той е довел до около 60% от новите случаи на коронавируса в Лондон оттогава насам. Считано до неделя, те са открили над 1100 нови инфекции с този щам, съобщи Службата за обществено здраве. Миналата седмица мутацията е била засечена и в Република Южна Африка.

СЗО съобщиха пред BBC, че този вариант на вируса е бил регистриран още в Нидерландия, Дания и Австралия. Здравната организация е в постоянен контакт с властите в Обединеното кралство.

„Те ще продължат да споделят с нас информация и резултати, както и анализи от протичащите в момента проучвания“, написаха от СЗО в Twitter. „Ще даваме обновена информация на страните членки и на обществото, когато научим повече за характеристиките на този вариант на вируса и за последиците от него“.

В резултат на повишения брой случаи на Covid-19, свързан с мутацията, премиерът Борис Джонсън обяви възможно най-строгите мерки за столицата и за Югоизточна Англия, които ще действат поне до края на декември. Врати затварят всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, няма да работят фитнесите и фризьорските салони, а хората са призовани да не напускат домовете и градовете си по празниците, освен при наложителни причини.

В неделя здравният министър Мат Ханкок сподели, че локдаунът в тези области може да остане цели няколко месеца. „Това, което е наистина важно, е хората не само да спазват новите правила, но всеки в зона с мерки от фаза 4 (б.а. - най-строгите ограничения) да действа така, сякаш е заразен с вируса – да стои у дома и да предотврати разпространението сред останалите хора“, каза той пред Sky News.

„Знаем, че с новия щам човек може да се зарази по-лесно и с по-малко количество от вируса. Тази мутация изисква по-строги мерки за установяване контрол над разпространението на заразата в сравнение с ограниченията, нужни за стария вариант. Това е основният проблем“, добави Ханкок.

По думите му – в района на Кент, където новата мутация е започнала да се разпространява през ноември, случаите са се повишавали постоянно, докато в останалите части от страната локдаунът е бил „много ефективен“.

„Това е огромно предизвикателство. Изправени сме пред него, докато хората не се ваксинират. С това ще се борим в следващите няколко месеца“, сподели здравният министър на Великобритания.

Той смята, че контролирането на разпространението на новия вариант на SARS-Cov2 до ваксинирането на повечето граждани ще е „много трудно“. „Случаите в районите на фаза 4 от мерките се изстреляха нагоре в последните няколко дни. Трябва да изминем дълъг път, за да разрешим този проблем.

Борис Джонсън също даде пресконференция в неделя, на която каза: „Научаваме нови неща за него (б.а. – новия щам), но вече знаем повече от достатъчно, за да сме сигурни, че трябва да действаме сега. Когато вирусът промени метода си на атака, ние трябва да сменим нашия метод на защита“.

Мутациите на коронавируса не са нещо необикновено. Учените вече откриха хиляди. Въпреки това – по-голяма част от тях нямат общо с това колко лесно се разпространява Covid-19, не влияят и върху това колко тежки са симптомите, пише Deutsche Welle.

Преди месец Дания унищожи цялата налична популация на визони (норки) заради появата на мутирала версия на новия коронавирус. Страната, която е най-големият износител на кожа от животното в целия свят, трябваше да унищожи между 15 и 17 млн. норки.

Вирусът ликвидира индустрия за милиони - фермите за визони на Дания

През октомври изследователи откриха доказателства, че в Испания се е зародил нов вариант на Covid-19 и се е разпространил в Европа. Нито една от неговите отличителни черти обаче не е довела до по-ускорено разпространение на заразата.

Главният експерт по Covid във Великобритания Патрик Валанс посочва, че новият щам има 23 отличителни разлики от предходния, които създават притеснения на здравните власти. Но засега е ясно, че той не води до по-тежки симптоми и не причинява по-сериозни странични ефекти. Здравните власти успокояват, че ваксините ще действат със същата ефикасност срещу мутацията, макар да няма официално заключение. Великобритания вече започна масовата имунизация на населението с препарата на Pfizer/BioNTech.

Днес нидерландското правителство спира всички пътнически полети, пристигащи от Обединеното кралство заради новия щам. В страната е бил засечен случай на пациент със същата мутация на Covid-19. Той датира от началото на декември и експертите дали има други случаи, свързани с него.

Забраната за полетите от Острова до Нидерландия ще важи поне до 1 януари. „В следващите няколко дни, заедно с останалите страни членки на ЕС ще изследваме обхвата на щама и ще видим как да ограничим рисковете той да бъде пренесен от Великобритания“, гласи съобщението на здравните власти.

Малко по-късно в неделя Белгия обяви, че спира полетите и влаковете от Обединеното кралство поради същата причина. Премиерът Александер Де Кро каза, че това е „предпазна мярка“ и влиза в сила за поне 24 часа. „След това ще обмислим допълнителни ограничения“.

Източник от здравното министерство на Германия е казал пред AFP, че страната следи какво се случва във Великобритания и също обмисля да спре полетите от Великобритания, а и от Южна Африка.

Междувременно италианският външен министър Луиджи ди Майо обяви във Facebook, че кабинетът е на път да забрани пътническите полети от Острова. А френският канал BFMTV обяви, че същата мярка се разглежда „сериозно“ във Франция. Също така се търси „европейска координация по въпроса“.

Правителството на Испания призова Европейския съюз да подготви координиран отговор, докато Ирландия също обяви, че ще спре полетите от Великобритания.


Прочетете още:

Да си сред първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница „Northwestern Medicine”

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024