Снимка: © Getty Images

Хората, които отказват да се ваксинират срещу Covid-19, трябва да се откажат от достъп до респиратори и други спешни мерки, ако се разболеят с коронавируса и инфекцията доведе до тежки симптоми. Това смята генетикът д-р Волфрам Хен, който е член на Германския етичен съвет – независима група експерти, занимаващи се с въпросите на етиката в науката, медицината, правото и вероятните последици за обществото.

„Всеки, който откаже ваксинация, моля също да носи със себе си документ с описанието: „Не искам да бъда ваксиниран!“, каза генетикът в интервю за Bild, публикувано в събота. „Да напише още: „Искам да предоставя моята защита срещу заболяването на другите! Искам, ако се разболея, да предоставя интензивното си легло и респиратора на някой друг“.

Covid-19 е като гигантски футбол: Когато вирусът вкара гол, прибавя още 3 играчи към отбора

Конспиративните теории, че населението ще бъде чипирано с ваксината срещу Covid, продължават да циркулират навсякъде, включително и в България. Според Хен – всички критични позиции, свързани с имунизацията, са разбираеми, но той препоръчва на хората да се вслушат в съвета на тези, „които си разбират от работата“. Добави, че учените по целия свят са направили много жертви, за да ускорят създаването на препарата, но сред тези жертви не е неговата безопасност.

„След няколко месеца ще има и ваксини срещу коронавируса от класически тип – като тези, доказали се милиарди пъти и десетилетия наред срещу инфлуенца или хепатит“, сподели той, цитиран от Deutsche Welle.

Хен атакува и любителите на конспирациите, които казват, че коронавирусът не съществува. Критиките му бяха насочени предимно към германското движение Querdenker – групата, която стои зад повечето демонстрации срещу налаганите Covid-ограничения.

„Спешно препоръчвам на тези хора да отидат до най-близката болница и да представят своите конспиративни теории на лекарите и медицинските сестри, току-що излезли от препълненото интензивно отделение напълно изтощени“, каза генетикът.

В друго интервю за WDR, което даде след това, Хен каза, че думите му са предизвикани изцяло от добри намерения и е искал да провокира мисловния процес на всички, отказващи да се ваксинират срещу Covid-19.

Лондон въвежда още ограничения заради нов щам на Covid-19

„Не съм казал директно, че хората трябва да се откажат от лечение срещу коронавируса, ако не искат да се имунизират. А че трябва да помислят какви ще бъдат последствията от техните действия“, отбеляза той.

„Напълно ясно е, че никой няма да откаже да бъде лекуван при спешна ситуация. Въпросът е там, че хората, които са много критични и казват, че са против нещо, по-скоро трябва да споделят каква е позицията им „за“.

Проф. д-р Хен, който е част от Института по имунология и е преподавател в Университета в Саарланд, смята, че хората не трябва да се притесняват от бързината, с която бяха разработени няколко ваксини срещу Covid, включително на Pfizer/BioNTech и Moderna, които вече се разпространяват сред гражданите.

„Скоростта не е за сметка на качеството и безопасността. Скоростта стана факт, от една страна, заради административното ускорение в процеса на одобрение и, от друга, благодарение на огромното финансиране. Ако се нуждаеш от 40 хиляди души, които да тестваш и не си притиснат от времето, то може да го направиш в рамките на 10 години и да подлагаш на изпитания 4000 души на година. Но, както е в нашия случай - нямаш много време, може да тестваш тези хора в рамките на шест месеца. Това няма нищо общо с качеството“, каза професорът.

"Ваксината не съдържа вируса - тя е като e-mail с инструкции за разпознаването му"

Някои хора смятат, че ваксината с информационна РНК, каквато е тази на Pfizer/BioNTech, ще засегне ДНК на клетката. „Това просто е грешно“, каза генетикът. „Няма абсолютно никакъв биологичен механизъм за това. Аз ще се ваксинирам колкото се може по-скоро. И не познавам генетик, който да вижда нещата по друг начин“.

„Ако имам избор между ваксина на базата на иРНК и обикновена – лично аз бих се имунизирал с първата“, каза д-р Хен.

Сестрата, която припадна след имунизация: Случаят не е свързан с Covid-ваксината

Това е и тезата на повечето здравни експерти в България, включително на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, здравния министър Костадин Ангелов, Тодор Кантарджиев и Венцислав Мутафчийски. А в едно от последните си интервюта пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че ваксината съдържа само едно малко „парче“ от коронавируса, влизащо в нашия организъм, което е обвито с мазнина от липидни наночастици. Именно то предизвиква имунния отговор и създава антителата срещу Covid.

„Няма как да предизвиква нещо друго, някакви странични ефекти. Няма как въвеждането на тази информация в нашето тяло да е нещо различно от това, което вирусът вкарва", каза той.


Това няма да бъде нормална Коледа: Съветите на вирусолога Изабела Екерле


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков