Снимка: © bTV

Пулмологът д-р Александър Симидчиев призова българите да се ваксинират срещу Covid-19, защото препаратът е безопасен и ефикасен, а освен това сподели, че той „категорично“ ще се имунизира.

Медикът, който е началник на отделение в Медицинския институт на МВР и беше част от медицинския щаб за борба с коронавируса, даде интервю за „Тази сутрин“ по bTV. Той сподели, че българите не са достатъчно добре информирани за ваксината и ги призова да се запознаят с детайлите и да вярват на науката, за да вземат правилното решение.

„От проучванията разбираме, че имаме разцепление на общественото мнение. Голяма част от обществото не знае накъде да тръгне заради поляризацията на мненията. Аз искам да държа средна, умерена позиция, но изцяло научно базирана. Ваксините са единствената мярка, с която можем да изградим групов имунитет“, каза д-р Симидчиев.

FDA се готви да разреши и Covid-ваксината на Moderna

„Категорично ще се ваксинирам. Единственият въпрос, който остава недостатъчно изяснен, е дали преболедувалите трябва да се ваксинират, или не. От икономическа гледна точка, имунизацията на човек, който е с изграден имунитет, значи изгубена доза. Но от медицинска гледна точка няма никакъв проблем“, сподели той.

Той обясни, че ваксината съдържа само едно малко „парче“ от коронавируса, влизащо в нашия организъм, което е обвито с мазнина от липидни наночастици. Именно то предизвиква имунния отговор и създава антителата срещу Covid.

„Няма как да предизвиква нещо друго, някакви странични ефекти. Няма как въвеждането на тази информация в нашето тяло да е нещо различно от това, което вирусът вкарва", каза той.

"Хората се настройват за или против. Не искам да убеждавам, искам да информирам хората. Ваксината е иновативна и е регистрирана за кратък период не защото беше спестено нещо, а защото се използва технологичният напредък за съставяне на иРНК и провеждането на проучванията. Тази ваксина беше замислена още по времето на SARS, още преди 10 години, но не стигна до масовост“, обясни д-р Симидчиев.

Той каза, че антителата изчезват постепенно 4-5 месеца след инфекцията с вируса, но в организма остават клетките на паметта, или T-клетки.

„При тези ваксини се доказва клетъчен имунитет, клетъчен имунен отговор. Аз казвам, че този вирус изгражда траен имунитет. Повторно боледуване не значи повторно заразяване. Може да боледуваме повторно само защото организмът ни не е бил изчистен от вируса“, сподели лекарят.

Медикът добави, че вижда какви поражения нанася Covid-19 върху белите дробове на част от населението – на тези, които всеки ден минават през кабинета му.

„Ще ми се това да не се получава. Ако се ваксинираме, това ще бъде спестено за всички“, сподели той.

„Хора, запознайте се в детайли, мислете логично, не бързайте да вземате решения, още има време, докато ваксината стигне при нас. Има хора, които се ваксинират в другите държави, ще видим какво се случва и там. Знам колко неща са направени при изследването на имунната безопасност. Знам, че ваксината е безопасна“, каза д-р Симидчиев.

Лекарят сподели още, че не са нужни нови мерки около празниците, а трябва всеки българин да спазва сам настоящите ограничения и да бъде отговорен. „Каквото и да направим, инфекцията ще продължава да се разпространява, дори да се затворим. Все още честотата на инфекцията е значителна, макар да се наблюдава лек спад. Моят апел е да бъдем разумни по празниците“.

„Нека се дистанцираме физически, нека мием ръцете си, нека носим маски. Това можем да направим до края на тази година“, каза д-р Александър Симидчиев.


"За ваксините говорят хора, които мислят, че две таблетки B6 правят една таблетка B12"

Костадин Ангелов: Искам да се имунизирам първи, ваксината е спасителната надежда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор