"Хората са изключително интелигентни и умните хора ще повярват в науката, а тези, които не са много умни... ние, умните, трябва да ги убедим. Малко нескромно казах "ние, умните", но... Това е наше задължение като общество. И тук имат роля всички - дори църквата трябва да излезе и да каже, че благодарение на това, което ни е дал Творецът, ние съумяхме за една година да създадем продукт, който предпазва от заболяването Covid-19".

Това е посланието на проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по фармация и преподавател във Факултета по фармакология в Медицинска академия, от интервюто му в "Панорама" на БНТ.

Проф. Момеков посочи, че причината за широко разпространената скептичност на хората спрямо ваксините за Covid е фактът, че "пандемията дойде с една зловеща инфодемия, при която хората са "застреляни" с всякаква безумна информация".

"В момента за лекарства често се изказват хора, които мислят, че две таблетки B6 е една таблетка B12. Хората се притеснявали за генома при ваксините... А геномът вече се е случил - ако не си избрал правилни баща и майка, геномът ти няма да е хубав. Може да си избереш жена, може и да не се възпроизведеш. Фармацевтичните компании нямат никакво намерение да развалят нечий геном. В момента се опитваме да скроим "шапка" на вируса. Това е целта на ваксинацията", коментира той. "Твърдят, че информационната РНК ще направи нещо страшно с ДНК. Което не може да стане. Ако имат съмнения, може да звъннат на учителите си по биология и да ги питат "Може ли?". Ще получат компетентен отговор дори от учител по биология".

Причините за привидно необяснимата скорост на разработването на нови ваксини се дължат на два факта - ранното публикуване на генома на SARS-Cov2 от китайските учени през януари 2020 г. и самата технология на производство на mRNA ваксините, каквито правят Pfizer / BioNTech и Moderna.

Ваксината срещу Covid-19 е изходът от безкрайната криза. Защо някои се колебаят?

"Производството на информационна РНК е нещо, което се прави извън клетки и той е процес, който като скорост е сравним със синтеза на химични вещества. Прави се с ензими, но е изключително бърз. Това дава възможност за т.нар. бърз scale lap, т.е. бързо получаване на голямо количество готов продукт.... На този етап ние знаем, че между плацебо-рамото и активното рамо, което е било ваксинирано, разликата е гигантска. Имаме ефективност от порядъка на 95%. Между нас казано, никой не е очаквал такова нещо. ", каза той.

Нежелани странични ефекти има при всички лекарства, посочи проф. Момеков, като даде за пример, че неотдавна се е наложило изваждането от употреба на медикамент за язва, който се е ползвал с десетилетия.

"Всеки нов медикамент независимо дали е ваксина или лекарство с друго приложение, в неговата кратка характеристика и в продуктовата литература има един черен триъгълник, което означава, че той е под мониторинг. Тоест - наблюдението на продукта не свършва с регистрационния процес, донякъде то дори започва тогава. И най-мащабното клинично проучване се прави върху няколко десетки хиляди души, след което потенциалните потребители могат да са много. В случая с ваксините също е така, но ви гарантирам, че малко васкини са имали Фаза 3 върху 43 000 души. Това е много мащабно мероприятие, успешно доведено докрай от Pfizer - първата компания, която стига дотук", каза той.

"Хората правят какво ли не и не ги е страх от страничните ефекти. Знаете ли какво количество натриев хлорид приемат с яденето на туршия през зимния сезон? И то със сланина? Това е почти интоксикационен режим на солта...", пошегува се проф. Момеков.

Може ли човек да разпространи SARS-Cov2 дори ако е ваксиниран (обяснено като за деца)

На въпроса дали е вярно, че не бива да се приема алкохол при получаването на ваксината, както предупреждават руските власти по повод кампанията за имунизиране с техния препарат "Спутник V", той коментира: "Мисля, че в такъв случай в Русия никой няма да се ваксинира. Това ще е катастрофално. Имайки предвид как се пие там, вероятно не трябва да се пие алкохол. Аз мисля, че една малка ракия не пречи на нищо по света, но те не могат да се оправят".

Не трябва да се лъжем, че пандемията ще приключи незабавно с ваксинирането, предупреди проф. Момеков.

"Ние дълго време трябва да спазваме социалната дистанция и да се държим разумно. Но мисля, че ваксинациите ще даде една много добра светлина за възможността да се върнем към нормалния начин на живот", каза той.

Фармакологът изрази надежда, че учените ще бъдат неформалните лидери във всички въпроси, които имат отношение към тази криза, защото "видяхме, че политическият натиск и в най-големите страни доведе до правене на глупости".

Ген. Мутафчийски: Ще се ваксинирам, единственото вярно и отговорно решениеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"