Снимка: © Getty Images

„Аз искам да съм първият, който да се имунизира“ – това обяви здравният министър Костадин Ангелов и сподели, че българските граждани трябва да вярват на ваксината срещу Covid-19.

„Искам да съм първият, тъй като това е отговорност на всеки един лекар по света. Светът е оцелял, защото се е ваксинирал. Ако се върнем назад във времето, ще видим как светът е преодолял различни инфекции по този начин. Разбира се, аз не попадам в обхвата на първата фаза, тъй като вече не съм лекар на първа линия. Но с този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е надеждна и безопасна“, каза той пред журналисти.

„Аз вярвам на Европейската агенция по лекарствата. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че ваксината е преминала през всички фази. Тя е надеждата, която ще ни спаси от тази световна пандемия“, добави Ангелов.

България трябва да получи 125 хиляди дози от препарата на Pfizer/BioNTech, след като EMA го одобри. Това ще се случи в края на декември, а имунизациите най-вероятно ще започнат в началото на януари, като приоритетната група са медиците.

"За ваксините говорят хора, които мислят, че две таблетки B6 правят една таблетка B12"

Министърът допълни, че след 21 декември антигенните тестове ще се приравнят с PCR пробите. За заразен ще се счита човек с положителен бърз тест, но ако проявява клинична картина. В момента се изготвят правилата за приравняването, след което Ангелов ще издаде заповед. Осигурени са близо 1 200 000 антигени теста за цялата страна.

Хората с положителен бърз тест ще имат право на болничен и ще са в задължителна 14-дневна карантина, а контактните им лица от първи ред – в 10-дневна изолация. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да издават направления за тях.

Попитан кои мерки ще останат в сила и след 21-и декември, когато изтича частичният локдаун, Ангелов отговори, че е много рано да се говори за тази дата. Добави, че до края на седмицата се надява да бъдат взети решения.

„Мога да споделя какво мисля аз като лекар и като министър. Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени. Училищата и детски градини – на 21-и е рано да бъдат отворени, може да ги отворим след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и големите търговски обекти. Като министър, настоявам всичко да е максимално сигурно за българските граждани“, каза той.

„Много е рано да говорим за разхлабване на мерките. Като министър на здравеопазването - ще настоявам мерките да останат такива, каквито са до момента, защото всеки един човешки живот е важен“, добави министърът.

„Заболяемостта падна под 600 на 100 хиляди и това ни дава глътка надежда“, сподели още Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.